Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cottage muffiny z arašidovej múky plnené šampiňómni a fazuľou

piatok 7. apríla 2017

Cottage muffiny z arašidovej múky plnené šampiňómni a fazuľou

Vždy, keď máme pred sebou celodennú návštevu u zákazníka, snažím sa naplánovať svoj obed a čo vziať so sebou, pretože po jednej zlej skúsenosti v miestnej kantíne som sa rozhodla, že to nebudem riskovať a spoľahnem sa na vlastné zdroje. Preto je dôležité sa zamyslieť nad tým, čo vlastne zabaliť do prenosnej misky. Osvedčili sa mi práve muffiny, ktoré po objave a testovaní arašidovej múky patria medzi mojich top favoritov. Najemno pomleté arašidy nádherne voňajú a dodávajú každému jedlu charakteristickú chuť. Naviac, ako som už zdôrazňovala v inom, predošlom príspevku na >>tekvicové muffiny<<, cesto nie je také hutné, ako v prípade strukovinových múk, napriek tomu je celistvé a kompaktné, čo býva niekedy problém pri múčke kokosovej. Takže ideálna kombinácia. Tie dnešné nie sú síce až tak načechrané, pretože pre nedostatok času neskoro večer som pri ich príprave cesto neodľahčila snehom, ale ak tak učiníme, zaručujem rovnaký výsledok. Navyše, zámerne som ich nechala v rúre o 5 minút dlhšie, aby boli skutočne pevné a prežili náročné podmienky v poskakujúcej kabelke. Snáď nemusím nikoho presviedčať, že muffiny sú dokonalým cestovným jedlom: netreba ich ohrievať ani, naopak, chladiť, pohodlne ich zabalíte, pri konzumácii sa nemusíte báť, že by ste sa zamazali (a tú jednu dve omrvinky na stole/tričku im odpustíme) a nepotrebujeme k nim mať pribalené príbory, pokojne ich zhltneme rukami. Výborné by boli samé o sebe práve vďaka exkluzívnej arašidovej múke, ale viem, že to nie je úplne bežne dostupný sortiment, nahraďte ju preto mandľovou múčkou, ktorú v reťazcoch dnes už dostať bežne. Geniálnym vylepšením sú však rôzne príchute (opäť odkazujem na tekvicu so škoricou) a najmä náplne. V rámci likvidácie chladničkových zásob som do vnútra zabalila opekané balzamikové šampiňóny a pre oživenie i trochu fazule. No dobrota! Odvďačia sa vám nielen jazykové receptory, ale i organizmus samotný, pretože takto v malej koncentrovanej dávke dostanete do tela potrebné živiny. Zabudla som vymenovať druhú hlavnú prísadu a totiž cottage syr. Spolu s vajcom tvorí vlhkú zložku a základ cesta, preto neprídeme o svoj prídel bielkovín A to nehovorím o zdravých tukoch z orechov. Čo nám chýba? Jedine zhrnutie, takže smelo do toho!

Na 6 muffinových košíčkov:
  • 70 g arašidovej múky
  • ½ ČL (bezfosfátového) kypriaceho prášku 
  • 30 g rozpusteného masla
  • 150 g kelímok syra cottage - bez srvátky
  • 1 vajce
  • 10 malých šampiňónov
  • 1 - 2 PL balzamikového octu
  • trochu korenia na grilovanú zeleninu (moje nové potešenie)
  • 1 - 2 PL sterilizovanej fazule
Šampiňóny zbavíme vrchnej šupky, nakrájame nahrubo a na troche masla opečieme na panvici. Posypeme korením a podlejeme balzamikovým octom. Premiešame a restujeme na zlatisto. Necháme odstáť bokom, aby zmes vychladla. 
Cottage cez sitko zbavíme vodnatej časti a vložíme ho do vysokej nádoby. Vyklepneme celé vajce (ale možno ho i rozdeliť - bielko oddeliť bokom a vyšľahať sneh na zjemnenie cesta) a ochutíme korením na zeleninu. Pomocou tyčového mixéra zmixujeme na hladkú hmotu.


V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme roztopené maslo a vlejeme dnu aj syrovo-vaječnú tekutinu. Poriadne premiešame, aby v ceste neboli hrudky (a teraz je čas jemne zapracovať aj sneh, ak používame) a prihodíme šampiňóny spolu s fazuľou. Dva-trikrát zamiešame, aby sa zmes rovnomerne rozdistribuovala a cesto potom plníme do silikónových muffinových košíčkov. Formičky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 25-30 minút (v mojom prípade 35), kým povrch nie je zlatohnedý a cesto nie je viac lepkavé. Necháme vychladnúť a muffiny potom vyklopíme z košíčkov.







Ak nemáte k dispozícii orechové múky, netrhajte si vlasy! Nahraďte ich trebárs celozrnnou, špaldovou. V takom prípade však lobujem za to, aby ste do cesta pridali lyžicu arašidového masla. Hmmm, to by bola paráda! Dobre, ak nemáte ani to, tak aspoň hrsť vlašských orechov. Ozaj, veď bez obáv pomeľte vlašáky a hneď máte inú alternatívu orechovej múky. Problém vyriešený, smelo rozžeravte rúru a ide sa na vec. 

4 komentáre:

  1. To musí mít naprosto úžasnou chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, potvrdzujem, sú výborné! Vyskúšaj.
      Ďakujem!

      Odstrániť
  2. Skveleee :) tu sa však opäť ja najem iba očami :D arašidovú múku nemám :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je problém, ako som písala, arašidovú nahradiť špaldovou, mandľovou, pomletými vlašákmi, kľudne kokosom. Kto chce, vynájde sa!

      Odstrániť