Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Grilovaný ovčí syr s hrachovo-paradajkovou vinaigrette/zálievkou/omáčkou

piatok 23. júna 2017

Grilovaný ovčí syr s hrachovo-paradajkovou vinaigrette/zálievkou/omáčkou

V najbližšej dobe ma asi začnú pokrývať štetiny a miesto bežnej reči budete musieť lúštiť moje rôzne béééé alebo méééé výrazy. Na čo narážam? Som presvedčená, že sa čoskoro transformujem buď na kozu alebo ovcu. Objavila som totiž čaro syrov z mlieka týchto dvoch neoceniteľných úžitkových zvierat a (prekvapujúco) je mi jedno, koľko to stojí. Asi som sa zmierila s tým, že ak chce byť človek labužníkom a užívať si kulinárske zážitky, nemôže až tak hľadieť na peniaze. Koniec koncov, na iné veci okrem jedla míňam málo, tak prečo nie? Okrem toho, ovcou som už dávno, pretože sa poľahky nechám nalákať na rôzne trendy a nasledujem stádo. Ani ako koza by som sa nestratila, lebo veď viete.. som proste koza stará, fušujem do vecí, do ktorých mi nič nie je a to už je lepšie, keby to zviera samotné bolo záhradníkom. Ale bez alegórie, nemôžem si to mať ani za zlé, mliečne kozie a ovčie produkty sú zdravé, nájde sa niekto, kto by ešte nepočul o tom, ako ich konzumáciou predchádzate prejavom rakoviny a iných "moderných" chorôb? Viem, že to nie sú výrobky pre každého. Mnohých strasie od hnusu, keď si čo i len pomyslia na tú chuť. Ale ja som do nej blázon. Hneď by ste to spoznali, ak by ste sa náhodou dostali do mojej chladničky. Bez mučenia priznávam, že k dnešnému dňu by ste tam našli rovno dva druhy kozieho a jeden ovčí syr.
V priebehu mesiaca som využila metódu grilovania hneď dvakrát, takže ak by ste potrebovali inšpiráciu, stačí nakuknúť >>SEM<< alebo >>SEM<< a keďže do tretice všetko dobré, dnes pridávam ďalšiu možnosť prípravy. Mimochodom, grilujem teraz dosť často, stačí sa pozrieť na predchádzajúce príspevky, snáď upúta niektorý vašu pozornosť natoľko, že sa podujmete vyskúšať jeden z nich pri záhradnom posedení.
Tak, zase späť k receptu. V obchodoch sa rozhodli, že teraz fičí brokolica, takže sa často vyskytuje v akcii. A ja, z nutnosti ušetriť, aby som vzápätí všetko vrazila do syrov, beriem čo sa ponúka. Aby to nebolo o tom istom, stačí sa trochu pohrať s ingredienciami, keď už nič iné, obmeniť aspoň pochutiny, prídavky.. A tak vznikol tento dresing, zálievka, vinaigrette, omáčka.. ktorý názov sa vám viac páči. Ide o jednoduchú kombináciu hrášku s lúpanými paradajkami a musím skonštatovať, že o veľmi podarenú. Určite si nájde svoje využitie aj v iných receptoch. Preto už nemajme rečí ako koza bobkov (koľko vtipných asociácií mi odrazu napadá, verili by ste tomu? 😇😁) a postúpme k ingredienciám:
  • 50-75 g ovčieho syra (v rolke, s kôrkou okolo - "sheep log")
  • trochu oleja z vlašských orechov
  • niekoľko ružičiek brokolice - uvarenej
  • Vinaigrette:
    • 200 g lúpaných paradajok (domáce, ochutené bazalkou a cesnakom ⇨ maminka si jednička)
    • 100 g mrazeného hrášku
    • šťavu z pol limetky
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 PL oleja z vlašských orechov
    • štipku soli a korenia
Koliesko syra potrieme olejom a na rozpálenej grilovacej panvici grilujeme z oboch strán, kým sa na povrchu nevytvorí charakteristická vzorka. Odložíme bokom a pripravíme dresing. Do vysokej nádoby vlejeme paradajky, limetkovú šťavu a olej, pridáme hrášok (aj mrazený, netreba rozpúšťať), cesnak a koreniny. Pomocou ponorného mixéru zmixujeme na hladkú hmotu. Ak je tu nutné, prilejeme viac oleja na zriedenie, ale konzistencia by mala byť trochu hustejšia. Ochutnáme a podľa potreby pridáme limetku či pochutiny.
Na tanier rozložíme uvarené ružičky brokolice, umiestnime syr a prelejeme dresingom. Podávame ako teplé, tak i studené, na tom v tomto prípade skutočne nezáleží - obe možnosti sú výborné!





Trochu veľa zelenej? Nikdy! Z uvedeného množstva vyjde hafo zálievky, ale zase nie až toľko, že by ste sa s ním nepopasovali. Ja som ju zožrala celú (hanba mi.. ale neľutujem). Som si istá, že sa nestratí a nájde si uplatnenie v mnohých ďalších pokrmoch. Ostatne, inšpiráciu som ťahala z úplne iného receptu a do budúcna s ňou počítam, pretože je vynikajúca. Mrazený hrášok jej dodá solídnu hustotu, takže nie je to len doplnok aby sa nepovedalo a tým pádom efektne zaplní obsah žalúdka.

2 komentáre:

  1. Recept znie vynikajuco! Niekedy vyskusam ;) Brokolice nikdy nie je dost haha
    hippocratestoldmeto.wordpress.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem! Veru tak, brokolica nikdy neuškodí. A hlavne, že je taaak chutná. Krásny deň!

      Odstrániť