Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bleskovky z kuchyne (52)

piatok 1. decembra 2017

Bleskovky z kuchyne (52)

Prvý decembrový deň sa Vám hlásim s odľahčenejším článkom z rubriky Bleskoviek. Považujem to za príhodné, je to akoby uzavrieť predchádzajúcu kapitolu jesennej atmosféry a pomaly sa naladiť na tú zimnú. Astronomicky, tá nastáva až ku koncu mesiaca, preto sa ešte zubami nechtami budem držať svojich tekvíc a iných plodín z predošlej sezóny, ale pre iných ľudí to už znamená naplno sa ponoriť do šialenstva spojeného s ihličím a rolničkami. Ja sa snažím odolávať, na mňa je proste priskoro. Nechápem obchodníkov, ktorí sa nás už začiatkom Októbra snažia presvedčiť, že je správny čas nakupovať Mikulášov a adventné kalendáre. Gýčová výzdoba, otravné koledy, Santa Claus a Rudolf. Sviatky by mali byť o pokoji, láske, spolupatričnosti, rodine a ľuďoch, ktorí sú nám blízki. Zaobíde sa to bez pátosu a umelého pozlátka.
Ale to som úplne odbočila, vidíte, podvedomie je spracované a vymasírované podnetmi z vonka, neubránime sa tomu, aby na nás malo dosah. Takže ako som už napísala, pre mňa je stále jeseň a preto sa nebojím prezentovať, čím som v jej priebehu plnila svoj žalúdok. A musím povedať, že luxusne, na moje pomery až príliš. A netradične. V mnohých prípadoch som vyšla zo svojej komfortnej zóny a dovolila si niečo, čo by ešte pred nejakou dobou bol problém a úplne by som z toho zošalela. Ale pekne po poriadku.

Do tejto kategórie určite patria ochutené mlieka od Müllera. Vždy, keď zbadám novú príchuť či limitovanú edíciu, musím ju mať, nech to stojí čo chce. Je to úchylka. A tak, keď som zočila na pulte novinku višňa/horká čokoláda, bola som beznádejne zakliata. Ale no tak, nehovorte mi, že toto spojenie aj u vás okamžite nevyvolalo Pavlovov reflex. Musím dodávať, že je to sladké ako cecok? Ale návykové.. 


Ďalšou prasačinou (a to skoro doslova) je zbierka paštét z Lidlu. V jednom z neviemktorých príspevkov som sa priznala, že moju chladničku okupuje hneď 5 týchto vaničiek. Ak ste neverili, tu je dôkaz: 


 Päť príchutí, päť (a viac, pretože nezošrotujem celú na jedno posedenie) príležitostí, ako "nehanebne" hrešiť voči môjmu štandardnému životnému štýlu. Sú super na oblačné žemle a baklažánové sendviče. Ostatne, tak si ich doprajem najčastejšie. S mega porciou šalátu, nech z toho nemám také ťažké svedomie.  

O mojej závislosti na kaki ste už možno počuli, najmä ak ste zahliadli instagramový profil Nemehla v kuchyni. Tam je to nimi preplnené po strop. Dokonca som vraj trhla rekord v počte príspevkov s hashtagom #persimmonparty. No čo už, kaki obdobie je len krátky čas v roku a ja si to musím v hojnej miere kompenzovať. 


Ale nielen jogurtové misky ma živia, frčí to i na fronte šalátov a Buddha misiek plných po okraj. Kopec zeleniny, nejaké syry alebo iný zdroj bielkovín a som šťastná ako blcha. 
Ani ranu bez baklažánu!
To by mal niekto zhudobniť 🤣 či radšej nie..


Netradične jeden chia pudding. Pripravila som ho práve s vyššie uvedeným čoko-višňovým mliekom a to vám veru bola delikatesa! 


A viete ako sa najlepšie pripraviť na pečenie sviatočných cukroviniek? Používať vykrajovačky na všetko. Od ovocia po zeleninu.  



Aj o mojom boji s čerstvým mladým kokosom som už písala. Ako využiť kokosovú vodu ste sa dozvedeli v dvoch či troch receptoch, ja som však bola najviac nadšená na kokosovú dužinu, ktorá potom padla do raňajkových kreácií. 
Och a ďalšia fáza: tepelne upravené ovocie! V chlade si to žiada niečo hrejivé do žalúdka, preto som sa cez víkendy podujala zapnúť skoro ráno sporák a "variť". Napríklad opekané banánové toliare. 


Alebo grilované jablko..


.. a grilovanú hrušku..
Naviac, nejak sa mi zachcelo exotiky, takže po kokose som sa plesla po vačku a kúpila gigantický kusisko papáje. Mám rada tieto kombinácie cudzokrajného a domáceho, je to skutočne veľmi príjemné spestrenie. A prosím, oceňte ružičku kaki, obetovala som jej niekoľko minút drahocenného času a neodbytné škvŕkanie žalúdka. 


Obed zo zvyškov? Všetkými desiatimi, hlavne ak je vo výsledku lepší, ako nejaký prvoplánový pokrm. Až tu sa ukáže, aký kreatívny môže človek byť, keď z toho a onoho dokáže vytvoriť pozoruhodný chod. Keď sa na jednom tanieri stretnú tekvica, chrumkavý korenený cícer, mandľová paštéta a domáce sušené marinované paradajky, nemôže to skončiť inak ako úspechom. Ešte restované klíčky mungo, šalát pre čerstvosť a ďakujem, dupľu prosím!


Dobre, kaki banánovú zmrzlinu ste už videli. Venovala som jej samostatný príspevok, lebo si to zaslúži. Ale musela som ju vtesnať i sem, pretože je to jedna z najkrajších vecí, čo sa mi podarila. A najchutnejších, takže šup-šup, hľadajte recept a mixujte!


Aj citrusy si ku mne našli cestu, vitamín C je žiadaný, hlavne nech ma udržuje vo forme, ďaleko od baktérií a vírusov. 


Mimochodom, granátové jablko je podobnou srdcovou záležitosťou ako kaki. Celý rok sa teším, kedy bude konečne dostupné a cenovo prijateľné. To ich potom nakupujem na vagóny a hádžem, kde sa dá. Aj do slaných pokrmov. Dva šaláty sú už na blogu, preto vás opäť odkážem na históriu. 


No a posledná neresť na záver. Moja mraznička nie je Hermionina kabelka a fakt sa do nej nezmestí už ani zastrúhaný vlas. Musela som uvoľniť miesto iným obyvateľom a tak prišlo na zvyšok keto extra čokoládového cheesecakeu. Na raňajky s čerstvým ovocím poriadna bomba! Nebola som po ňom hladná ani v čase obeda a to je asi tak časté, ako polárna žiara na Sahare. Jemná penová vrstva náplne podložená chrumkavým orieškovým korpusom.. Jedna báseň! Nabádam vás, pripravte si ho! Okrem čokolády v ňom nie je ani gram pridaného cukru a je bez obilnín. 



To nie je celkový mesačný zoznam, niekoľko položiek sa ešte stále nachádza v priečinku počítača, ale usúdila som, že už tak som toho natrepala viac než dosť a väčšiu nálož by ste nemuseli zvládnuť bez psychickej ujmy. Takže sa uvidíme zase niekedy na budúce pri ďalšom podobnom článku a ešte skôr pri receptoch. 
Prajem všetkých príjemný štart nového mesiaca a pamätajte, nie je to o súťaži, kto kúpi honosnejší, drahší, väčší a ligotavejší darček! Je to o ľuďoch a atmosfére. Veď viete, čo mám na mysli..

4 komentáre:

  1. Takové dobroty... a já sedím ještě v práci, hned jak přijdu domů musím si něco ukuchtit, už mám horzný hlad, zvláště po takovýchto článcích :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, to poznám viac než dobre! Neodolám a prokrastinujem prezeraním príspevkov a receptov.. potom slintám a mám chúťky.
      Ďakujem za pochvalu, som rada, že sa páčilo.
      Maj sa krásne a nech Ti to v práci rýchlo utečie, aby si si čo najskôr mohla dať niečo dobré pod zub.

      Odstrániť