Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalátové rolky s pečenou brokolicou, mrkvou a mungo klíčkami | Vegan

štvrtok 30. novembra 2017

Šalátové rolky s pečenou brokolicou, mrkvou a mungo klíčkami | Vegan

.. plus >>mrkvovo-šampiňónová omáčka<< na namáčanie roliek, pretože recyklácia je dôležitá a nič nebudeme vyhadzovať!
Vonku sneží, počasie je nevľúdne, psa by si doň nevyhnal, vlhkosť mi kučeraví vlasy a nepríjemne zalieza do každého záhybu oblečenia v snahe dostať sa na kožu. Mala by som si užívať najmä hutné hrejivé pokrmy, také tie "upokojujúce", čo nás hodia do sviatočnej nálady a pomôžu pretrpieť pľušť za oknom. Ale nie, evidentne mi sviežejšia zelenina nedá spávať ani za takýchto podmienok a ja do šalátových listov balím rôzne ingrediencie. Na svoju obranu chcem upozorniť, že zelenina je pečená, takže aspoň v tomto sa trochu držím toho, čo by bolo prirodzené. Ale hej, kto vôbec určil nejaké pravidlá? Že sa niečo očakáva či predpokladá, neznamená, že sa toho musíme držať zubami nechtami. Mantinely sú na to, aby sa prekračovali, no nie? 🤣🤣
No dobre, teraz k podstate. Možno vám neušlo, že za veľkou mlákou pred pár dňami prebehol veľký sviatok Vďakyvzdania 🦃🦃. To bolo celý internet zahltený pečenými moriakmi, pekanovými a tekvicovými koláčmi, tradičnými omáčkami = gravy a náplňami = stuffing, brusnicovou omáčkou, ružičkovým kelom a ja neviem čím ešte. Následne, keď celé to šialenstvo prebehlo, nastala ďalšia vlna iných typov jedál a to "ako čo najkreatívnejšie využiť všetky zvyšky z obžerstva". Zaujal ma jeden príspevok na kelové závitky s kúskami morky, brusnicami, omáčkou a čo ja viem čím ešte, čo ostalo z honosnej hostiny. Táto myšlienka sa mi pozdávala, veď viete, že ja rada spracúvam všetko do poslednej omrvinky. Mala som ešte časť vegan "syrovej" omáčky, lenže už mi postupne dochádzali nápady čo s ňou. Ale mať ju ako dip na namáčanie šalátových roliek? Jasné! To je idea!
Otázka číslo dva. Čo do vnútra?! Nuž, postup bol asi takýto: otvoriť balkón, nakuknúť do debničky, preskúmať stav, otvoriť chladničku, zrentgenovať poličky, zhodiť všetko na kuchynský pult.. a máme recept! Slávnostne môžem vyhlásiť, že do ďalšieho kola postúpili slečna mrkva (lebo bola mäkká), pani brokolica (lebo som na ňu mala chuť a zelenej nikdy nie je dosť) a klíčky mungo fazule (lebo sa mi začali vyhrážať, že ak si ich už konečne nezačnem všímať, ozelenejú závisťou aj ony a nie práve želaným spôsobom 🤣).
Ako som už prezradila, potrápila som brokolicu aj mrkvu v rúre, predsa len takýmto spôsobom suroviny nadobudnú iný ráz, viac vhodný do súčasnej situácie. Stačí okoreniť, rozhodiť na plech a nie sú s tým žiadne starosti. A ak chceme byť ešte pohodlnejší, nie je ani nutné všetko to baliť do závitkov. Podávať môžeme ako prostý šalát preliaty dressingom. Ale mne sa myšlienka roládok usadila v podvedomí, predsa len to vypadá krajšie a veselšie. Nemyslíte?
  • 1 mrkvu
  • niekoľko ružičiek brokolice
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • ½ ČL grilovacieho korenia
  • ½ ČL údenej papriky a mletého korenia
  • asi tretinu pohára mungo klíčkov
  • 2-3 PL šampiňónovo-mrkvovej omáčky (link hore)
  • niekoľko listov ľadového šalátu
Mrkvu nakrájame na tenké hranolčeky, takmer na rezance. Brokolicu rozoberieme na ružičky a tie nakrájame na plátky, akoby stejky. Vložíme ich do misy, prelejeme olejom, octom, posypeme oreganom, cesnakom, koreniami a paprikou a uložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 10 minút, kým nie sú jemne zlatisté.
Na pracovnú dosku rozprestrieme šalátové listy, pomažeme ich vrstvou omáčky a na ňu uložíme brokolicu, mrkvu a klíčky. Zvinieme do pevnej rolády.
Servírujeme prekrojené na polky alebo malé kolieska (ako suši!) a podávame s ďalšou porciou omáčky. Kto je macher, konzumuje čínskymi paličkami 🤣🤣.







Musím sa výnimočne poťapkať po pleci, konečne sa mi podarilo vytvoriť závitky, čo držali tvar a tak i na priereze vidieť tú krásnu mozaiku farieb. Oranžová je skvelým doplnkom zelenej a tie vrstvy sú hravé a príjemné na pohľad. Škoda, že fotky už tak nie..
Podotknem ešte, že toto jedlo je miskám priateľské, takže ho pohodlne môžete odniesť do školy, práce či na cesty. Do osobitnej pevne tesniacej nádoby zabaliť omáčku a môžeme sa oddať roládkam kdekoľvek. 

2 komentáre:

  1. Mňam mňam :) ďakujem za typ na skvelú omáčku, nejako mi musela uniknúť. Vyzerá suprovo. Veľmi pekný príspevok, príjemné čítanie Jar. Aj ja postupujem pri varení rovnako hehe :D Čo chladnička ( alebo balkón) dá hehe :D Niekedy to začína už nákupom: "čo akciový leták dá" :D Prajem pekný zvyšok víkendu. Pac a pusuu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem 😊 Áno, čo chladnička dala v kombinácii s letákom v ruke, to je môj bežný postup. Som sko dôchodca, každú akciu mám preskúmanú 😅 Krásny víkend aj Tebe 😘

      Odstrániť