Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kaki banánová zmrzlina | Persimmon Banana Nicecream | Vegan

piatok 24. novembra 2017

Kaki banánová zmrzlina | Persimmon Banana Nicecream | Vegan

Milí moji, dnes som pre Vás mala pôvodne v pláne pripravený iný príspevok, ale viete čo? Nakoniec som sa rozhodla ísť "odpočinkovejšou" cestou, keď už máme ten piatok. Nič zložité, len chutné, hriešne, neodolateľné.. a možno trochu odveci, keď sa tak pozrieme do kalendára.
Sezónne ovocie je teraz pomerne lacné a ja tak nakupujem ako besná. Potom ho, samozrejme, nestíham spracovať a príliš zrelé kusy odkladám do mrazničky, veď ono sa niekedy bude hodiť. Tento proces naposledy postretol okrem banánov aj kaki a ja som si jedno víkendové ráno povedala, že keď mám konečne čas a priestor, prečo mojim raňajkám neobetovať viac úsilia a nevykúzliť niečo menej bežné? Simsala Bim, máme tu najkrémovejšiu kaki banánovú zmrzlinu, ktorá síce v nižších teplotách nie je ideálna, ale hej, kto vlastne určuje pravidlá kedy sa čo môže jesť? A viem, že ľudia z celého sveta na týchto mrazených pochúťkach fičia trebárs aj pri mínusových hodnotách na teplomeroch.
Ono.. je veľmi príjemný pocit zaliezť pod deku či perinu, zababušiť sa, do jednej ruky vziať prekypujúcu misku tohto zázraku, do druhej kotol vriaceho čaju a ukradnúť si pár minút len pre seba. Nenechať sa rušiť okolitými vplyvmi a nepokojnými myšlienkami, vypnúť proste aspoň na pár minút a venovať sa akejsi psychickej očiste. Cez týždeň sa naháňame, potrebujeme všetko stihnúť, plniť termíny, úlohy a očakávania, ale aspoň ten víkend (či pre iných nejaký iný nepracovný deň) by sme mohli prežiť vo voľnejšom tempe a nedovoliť stresu, aby nás pohltil.
Pri konzumácii tejto zmrzliny nemusíme mať vôbec žiadne výčitky, pretože je to čisté ovocie. Žiadne pridané cukry, žiadne chemikálie a konzervačné látky, len mrazené banány - pre tú lahodnú jemnú konzistenciu a kaki - pre sezónnosť, farbu, príchuť a ešte väčší pôžitok.
Na doplnenie nám dobre poslúži ďalšie ovocie naviac, ideálne čerstvé, čo máme po ruke a v obľube. Ja som sa rozhodla pre mandarínku, pretože aj citrusy sú už v plnom rozpuku a valia sa na nás z pultov reťazcov. A aká by to bola poriadna zmrzlina bez posýpky?! U mňa bez debaty nesmú chýbať oriešky - tie striedam podľa nálady a v daný moment zvíťazili vlašské. Exotický nádych zase zabezpečia kokosové čipsy a celé to uzatvára štipka perníkového korenia so škoricou.
Ak ste ešte neskúsili túto čiste ovocnú mrazenú parádu, je najvyšší čas to napraviť a vychutnať si kaki s banánom, pretože daná kombinácia je priam darom z nebies. Ostatne, jem ich takto i čerstvé v mojich jogurtových miskách, ale nadýchaná kopa ľahučká ako obláčik je neopísateľná rozkoš!
  • 1-1.5 vopred zmrazených banánov (odporúčam nakrájať na malé kusy)
  • 1 vopred zmrazené kaki (odporúčam nakrájať na malé kusy)
  • štipku perníkového korenia a škorice
  • naviac: mandarínku (ľubovoľné čerstvé ovocie) + vlašské orechy (alebo iný druh) + kokosové čipsy + ešte viac korenia a škorice
Mrazené ovocie umiestnime do robota alebo vysokej nádoby a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme na hladkú nadýchanú hmotu. Odporúčam i po častiach, aby to spotrebiče zvládli, ak nie sú príliš výkonné. Nie je potreba riediť tekutinou, procesom spracovania sa tvorí teplo a tak ovocie mierne zmäkne a bude poddajné.
Zmrzlinu preložíme do pohára či misky, navrstvíme naše prílohy a posýpku a okamžite podávame!






Neviem čím to je, ale zdá sa mi, že u nás v práci už zase stretávam iba nervóznych a nepokojných ľudí. Čoraz viac tvárí je zachmúrených a i najmenší problém sa razom stáva neprekonateľným konfliktom s hlučnou výmenou názorov. Snažím sa od toho všetkého dištancovať a držať neutrálne stanovisko, ale hoci neurobíte nič a i tak si na vás niekto vyvŕši zlosť, to človeka prílišnou energiou a optimizmom nenabije. Ešteže tu máme ten piatok a pred sebou víkend, možno niektoré hlavy schladnú. Na druhej strane, zrejme viem z čoho tieto stavy pramenia: nezadržateľne sa blíži termín "najkrajších sviatkov v roku" a tak môžem očakávať, že sa to neobráti k lepšiemu, skôr naopak. Koniec roka je vždy hektický a či sa nám to páči alebo nie, vplýva na nás gigantickým dielom.
Takže vám prajem aby ste sa hodili do pohody, skúsili nemyslieť na to, čo všetko ešte nemáte prichystané, hlavne sa neporovnávajte s ostatnými a usmievajte sa! 
(Jasné, moja, keby si sa toho sama chcela držať..)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára