Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Mozzarella mrkvové špízy s tahini cesnakovým dipom

štvrtok 2. novembra 2017

Mozzarella mrkvové špízy s tahini cesnakovým dipom

V skutočnosti sa jedná o tahini dip s pečeným cesnakom, citrónom a horčicou. Lenže tieto názvy sú už aj tak viac než dlhé, asi ako pár dní pred výplatou. Sťažovala som sa už niekoľkokrát, urobím to znovu: niekedy proste nedokážem vymyslieť prijateľný titulok svojim výtvorom. Nechcem, aby to bolo prvoplánové so zámerom: Hej, klikni na mňa!, no na druhej strane, rada by som v ňom zmienila všetko, aby ste hneď od začiatku vedeli, s čím máte dočinenia a že sa naozaj oplatí pokračovať ďalej. Skutočne áno!
Svieže malé guľôčky mozzarelly na jednej špajdli s pečenou korenistou mrkvou a luxusnými olivami plnenými lososovou pastou sa skvelo budú vynímať na vašom tanieri. Základom je len pár surovín, ale pomocou nich aj napriek tomu možno vyčarovať zaujímavý, hravý a nevšedný spôsob servírovania. Podobné špízy som vám pred nedávnom ponúkla hneď v dvoch verziách: >>tekvicové so šunkou<< a >>lososové s omáčkou Muhammara<<. Dnes to znovu bude s omáčkou, dressingom či dipom, volajme to, ako chceme, ale namáčať si jednotlivé sústa do lahodného krémového prídavku nikdy nie je zlý nápad. Spestrí to celý pokrm, nehovoriac o tom, že sa poľahky môže stať hlavným nositeľom chuti, ak suroviny na veľkom tanieri nie sú bombasticky výrazné. Toto nie je úplne ten prípad, pretože zelené olivy sú väčšinou veľmi dobre aromatické a ak sa pohráme s koreninami pri príprave mrkvy, explózia chutí je zaručená. Tak či onak, jedno s druhým veľmi dobre pasuje. Horkasté tóny tahini sú zmiernené kyslým citrónom, horčica navyše pridáva pikantnejší ráz a vytvára tak rovnováhu s trochu neutrálnou mozzarellou a slanými olivami. Cesnakovo-paprikový obal dodáva sladkastej mrkve nový rozmer a rozhodne zapadá do celkového obrazu jedla.
Na záver nesmiem zabudnúť na zelený podklad. Listová zelenina je neoceniteľným zdrojom vitamínov a nemala by chýbať na našom tanieri. Pridá sviežosť a čerstvosť, zväčší objem, takže zasýti na dlhšie a poskytne vlákninu, ktorá pomôže nášmu tráveniu. Okrem toho, pekne to vypadá 😆.
  • 2 veľké mrkvy
  • trochu masla
  • 1 ČL mletej údenej papriky
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • štipku nového korenia
  • 2 ČL sójovej omáčky
  • balenie guľôčok mini mozzarelly
  • zo dve hrste zelených olív (plnených lososovou pastou)
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • Na dressing:
    • 2 ČL tahini
    • 1-2 ČL citrónovej šťavy
    • 1 ČL (hrubozrnnej alebo dijónskej) horčice
    • 2-3 strúčiky cesnaku - v šupke
    • vodu podľa potreby
    • štipku sušeného oregana
    • soľ a korenie podľa chuti
Mrkvu očistíme a pokrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Zmiešame s paprikou, cesnakom, novým korením, sójovou omáčkou a rozprestrieme na plech s papierom na pečenie. Obložíme plátkami masla. Na plech pridáme aj strúčiky cesnaku v celku a v šupke. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút, kým mrkva nie je na skus a cesnak mäkký s opečeným povrchom. 
Jednotlivé kúsky mrkvy nastokneme na špajdle na striedačku s mozzarella guľkami a olivami. 
Na dip zmiešame v miske tahini sezamovú pastu, citrónovú šťavu, horčicu a cesnak, ktorý sme ošúpali a pomocou vidličky ho roztlačíme na hladkú kašu. Ochutíme oreganom, soľou a korením a prilejeme po malých dávkach vodu, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Dip by mal pomaly stekať z lyžičky. 
Špízy servírujeme na lôžku hlávkového šalátu s bohatou porciou dressingu. 



Mimochodom, takto krásne prirodzene skaramelizoval môj cesnak.. #tojetočochceš 😆.







Vždy tvrdím, že aby sme pripravili lahodné jedlo, nepotrebujeme zoznam surovín dlhý ako nos princeznej Bosany z rozprávky o troch veteránoch. Prísne vzaté, tu sa to natiahlo len o koreniny, ktoré máte určite stabilne v kuchyni. Ak by ste v nej však nemali sezamovú tahini, nevadí, ako náhradu môžete použiť >>syrovú omáčku<< zo včerajšieho príspevku. Alebo akýkoľvek iný dip či dressing z mojich stránok, na blogu je ich už nespočetné množstvo. A nejaké ešte určite pribudnú, inšpirácie predsa nikdy nie je dosť. 

2 komentáre:

  1. keby ze sme v stredoveku velmi rada budem tvojim pokornym sluzobnikom ktory by dostal aspon zbytky z tvojho stola :D ... voleee pecenaa mrkvicka a olivy a tahiniiiii... nebezpecne komboo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prosím Ťa, prečo zbytky? Usadila by som Ťa pekne za vrch stola 😊😊
      Ďakujem.

      Odstrániť