Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tekvicový šalát s camembertom, granátovým jablkom a pekanovými orechmi

utorok 14. novembra 2017

Tekvicový šalát s camembertom, granátovým jablkom a pekanovými orechmi

Nie, #Šialené tekvicové recepty nekončia! Tekvice tu s nami ešte chvíľu budú a ak ste ako ja a konzumujete ich vo veľkom, je príjemné nejako všetky tie pokrmy od seba odlíšiť. Nech to nie je nuda. Našťastie sa zdá, že studnica inšpirácií je v tomto smere bezodná a nemám problém vyhrať sa s ingredienciami. A už sa nebojím ani párovať sladko slané kombinácie v obedových chodoch. Fakt sa nechcem opakovať, zmieňujem to v každom podobnom článku: pred časom bolo pre mňa sci-fi zapracovať do hlavného jedla nejakú ovocnú zložku. Dokonca som mala problém použiť aj citrón ako súčasť zálievky! Ešteže tie časy sú preč a ja mám tak otvorené dvere k širokému spektru netradičných receptov.
Ďalší prinášam práve teraz na maslovú tekvicu s granátovým jablkom, plesňovým syrom a pekanovými orieškami. To kúzelné slovo na "V" v mesiaci november ešte do éteru vypúšťať nechcem, ale priatelia, nepôsobí na vás tento podnos sviatočne? Roztrúsené granátové jadierka sú ako drahé kamene alebo pokojne aj jagavé svetielka na stromčeku. Dokonca som nevedomky tekvicu nakrájala na trojuholníčky, ktoré taktiež trochu evokujú ihličnany. A priznajme si to, v ktoré iné obdobie v roku konzumujeme častejšie rôzne orechy ako práve koncom roka? Nuž, či sa nám to páči alebo nie, marketing je mocný a predčasná hystéria okolo sviatkov na nás vplýva napriek snahe sa jej vyhnúť.
Ale odhliadnuc od toho, uvedený šalát - možno ho vôbec nazývať šalátom? Vždy mám pochybnosti, ako také diela klasifikovať - je famózny a viac než príhodný do nevľúdneho počasia. Jednak sú v ňom samé sezónne plodiny a po druhé, najlepšie chutí teplý až horúci, takže pôsobí upokojujúco a príjemne. Je výdatný vďaka oranžovej fešande, zároveň však svieži po granátových jadierkach, bohatý čo sa bielkovín a tukov týka použitím lahodného plesňového syra. Camembert či Brie, oba sú vítané, pretože uložením na teplý základ sa príjemne rozpustia a obalia zvyšok taniera do kompaktnejšej zmesi, ktorá poľahky skĺzne našim krkom. Určite už poznáte môj prístup k správnej štruktúre jedla. Musí obsahovať niekoľko vrstiev, teda okrem tejto jemnej aj prvok, ktorý ju rozbije a pridá šmrnc. To zabezpečujú chrumkavé pekanové orechy, dokonale ladiace so zvyškom. Nezúfajte, ak ich nemáte, rovnako dobré sú aj vlašské.
Neodmysliteľnou súčasťou je však aj čerstvý listový šalát, pretože okrem objemu navýši aj podiel vitamínov a iných organizmu prospešných látok. A pridá ďalšiu farbu do našej palety, pretože čím farebnejšie tie pokrmy sú, tým lepšie. Aj odborníci odporúčajú aby sa v jednom tanieri stretli všetky farby dúhy. Tak si rozjasnime deň!
  • časť maslovej tekvice
  • trochu masla
  • škoricu a granulovaný cesnak podľa chuti
  • 3 PL jadierok z granátového jadierka
  • 100 g syra s bielou plesňou na povrchu (camembert, hermelín, brie..)
  • niekoľko listov hlávkového šalátu
  • zálievku z oleja, korenia, soli, pár kvapiek citrónovej šťavy a prípadne medu
  • 2 hrste pekanových orechov
  • štipku paprikových vločiek
Tekvicu umyjeme (šúpať netreba), nakrájame a rozložíme na plech s papierom na pečenie. Ochutíme škoricou a cesnakom, obložíme maslom a do rúry vyhriatej na 180 °C dáme piecť na 10-15 minút, kým nie je mäkká.
Na tanier uložíme lôžko šalátu, prelejeme ho zálievkou a naň pridáme hotovú tekvicu. Navrch roztrúsime granátové jadierka, kocky syra a posekané orechy. Posypeme paprikovými vločkami a ešte teplé podávame!













Nehnevajte sa za to enormné množstvo fotiek, nemohla som sa medzi nimi rozhodnúť. Ja viem, kvalitou nič moc, ale aj tak sa mi páčili, pretože skutočne hrajú pestrými farbami. Oranžová, rubínovo červená, zelená, trochu bielej, trochu hnedej z orieškov. Človek je aj očami! A to nehovorím o tom, aký chutný bol tento šalát! Ako milovník akejkoľvek tekvice som si prišla na svoje, granátové jablko je po kaki moje obľúbené jesenné ovocie, na orieškoch fičím dňom a nocou a syry, to je iná kapitola a láska na celý život. Všetko čo milujem na jednom tanieri! Dobre.. chýba avokádo (ktoré som chcela pridať, ale ešte nebolo zrelé) a baklažán (lebo ten čakal na iný chod), ale inak je to proste dokonalé! Samochvála smrdí, viem, ale presvedčíte sa sami, ak ho vyskúšate. Tak zásteru na seba!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára