Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Karfiol s mrkvovo-šampiňónovou omáčkou | Cauliflower "Mac'n'Cheese" all Vegan and Keto/Paleo friendly

štvrtok 23. novembra 2017

Karfiol s mrkvovo-šampiňónovou omáčkou | Cauliflower "Mac'n'Cheese" all Vegan and Keto/Paleo friendly

Niekedy je skutočne vtipné pozorovať rôzne komunity, ako sa snažia v jedlách nahradzovať to a ono, aby to zodpovedalo ich ideálnej predstave jedálnička. Vegáni nahradzujú všetko živočíšne, paleo a keto vyznávači zase sacharidy, obilniny, spracované potraviny a podobne, nemôžem menovať všetkých, to by sme tu boli do nekonečna. Ja nie som iná, tiež si všetko prispôsobujem podľa toho, v akom stave sa momentálne nachádza moja myseľ a tak je niekedy obtiažne klasifikovať, čo za životný štýl vlastne vediem. Proste môj. Ja 2.0. Alebo 3.1, či 4.20, je to jedno. V každom prípade, dnes som to dotiahla na pokraj šialenstva a z pôvodného typicky amerického receptu na 'Mac'n'Cheese' = makaróny so syrom vyrobila Frankensteinovo monštrum, ktoré s pôvodným asi nemá spoločné nič. No a čo! Hlavne, že to bolo chutné!
Makaróny sú imitované karfiolom. To je, mimochodom, v keto svete celkom bežná procedúra. Syrová omáčka zase mrkvovo-šampiňónovým pyré, ktoré správnymi koreninami a pri istej dávke fantázie môže pripomínať nejaký zaúdený syr. Toto napríklad praktizujú vegáni. Ale nie som expert, len som čosi odkukala z internetu. Existuje vernejšia kópia, ale tá používa zemiaky (čo nie sú moji priatelia), kešu orechy (ktoré mi bolo v tomto prípade ľúto obetovať do omáčky) a lahôdkové droždie (ktoré by som raz rada vyskúšala, ale zatiaľ som ho nikde neobjavila). Tak som dala, čo som mala: mrkvu, šampiňóny a hotovo. Vážení, ono vám to i dobré bolo!!
Čuduj sa svete, táto obludnosť je vo výsledku naozaj chutná a rozhodne netradičná. Takže ak máte po ruke karfiol a nechce sa vám ho vyprážať, hodiť do polievky či z neho robiť placky, skúste toto jednoduché a pomerne rýchle jedlo (alebo ak máte naopak, veľa času, odporúčam >>karfiolové waffle<<).
Obyčajný varený karfiol mnoho ľudí nemôže vystáť (naozaj neviem prečo..), dokonca nemôžu zniesť tú arómu, ktorá vzniká pri jeho varení. Preto treba šikovne zvoliť omáčku, čo jeho mdlú a nevýraznú chuť patrične doplní. Uvedená omáčka predpoklad spĺňa na celej čiare, pretože sladkasté tóny mrkvy dobre ladia so šampiňónmi a údená paprika s cesnakom jej naviac pridávajú akýsi rustikálny ráz. Pre ešte väčšiu chuťovú parádu odporúčam pridať korenisté zložky ako je kurkuma, ktorá omáčke naviac dodá žltkastejšiu "syrovejšiu" farbu a pálivú omáčku, nech to poriadne prehreje! Ale zase opatrne, nech to nepreženiete.
Nechám na zváženie, či jej konzistenciu budete kontrolovať prilievaním vody/vývaru alebo mlieka, druhá možnosť prirodzene dodá lepšiu krémovosť, ale ja v snahe zachovať tento pokrm "vegan friendly" som sa pustila prvou cestou. Apropo, existujú rôzne rastlinné mlieka, takže nič nie je zakázané.
Dúfam, že keď už v ničom inom, nasledujúci recept minimálne podnieti vaše kreatívne ja a pustíte do svojej kuchyne závan neobyčajnosti.
  • niekoľko uvarených ružičiek karfiolu
  • hlávkový šalát a petržlenovú vňať na doplnenie pokrmu
Na omáčku:
  • 2 veľké mrkvy
  • 6-8 čerstvých šampiňónov
  • trochu oleja
  • pol cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipku kurkumy
  • 1 Čl mletej údenej papriky
  • štipku dubákového korenia
  • mleté čierne korenie a soľ podľa potreby
  • kvapku pálivej omáčky (sriracha)
  • štipku mletého koriandra
  • voliteľne štipku škorice
V rajnici na oleji sprudka orestujeme mrkvu nakrájanú na kolieska a posekanú cibuľu. Po chvíli pridáme plátky šampiňónov (ktoré sme očistili a zbavili vrchnej šupky) a nahrubo nasekaný cesnak. Premiešame, osmažíme do zlatista a ochutíme kurkumou, údenou paprikou, korením a soľou, koriandrom, škoricou a pálivou omáčkou. Zamiešame a podlejeme vodou. Takto dusíme, kým obsah hrnca nie je mäkký. Pomocou ponorného mixéra všetko zmixujeme na tekutú hladkú omáčku, pričom jej hustotu regulujeme prilievaním vody (či mlieka). Má byť redšia, tak aby poľahky obalila karfiol - presne na štýl syrovej omáčky.
Karfiolové ružičky rozoberieme, uložíme do misy, prelejeme omáčkou a zamiešame. Podávame napríklad s hlávkovým šalátom (ale napríklad i posypané syrom - normálnym či vegánskou náhradou, to je na zváženie) a petržlenovou vňaťou. Najlepšie čerstvé a horúce!





Jasné, viem, nie je to klasika. Nebudem sa hádať a ani to nechcem tvrdiť. Na druhej strane, dnes existuje už taká či onaká verzia na všetko a mňa baví experimentovať a hľadať netradičné cesty. Hoci nie vždy s úspechom. Ale keď sa podarí, mám z toho nesmiernu radosť. Ako napríklad v tomto prípade. Nie je to náročné jedlo, ale zasýti, zahreje, dodá potrebnú energiu a bruško sa poteší. Tak vyskúšajte. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára