Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Brokolicový šalát s citrónovo makovým Ranch dresingom

utorok 20. februára 2018

Brokolicový šalát s citrónovo makovým Ranch dresingom

Jedna prudko zelená misa v tretej tretine februára si priam zasluhuje uzrieť svetlo sveta! Nie je nič lepšie, ako rozbiť to šedivé prítmie za oknom niečím žiarivým a elektrizujúcim. Dúfam, že sa s týmto názorom plne stotožňujete. Vidieť, že som plne naštartovaná na jar a neviem sa jej dočkať.
Už som bola pokarhaná (vďaka, Pavle..), že som nerozumná a nemyslím na dôsledky, ktoré plynú z tejto čudnej zimy. Bolo v podstate teplo, žiadna výrazná snehová pokrývka, príroda si neoddýchla a do pôdy nemohlo vsiaknuť dostatočné množstvo vlahy. Všade je sucho a v nasledujúcich mesiacoch to určite pocítime. Vraj by som sa mala modliť, aby poriadna fujavica ešte prišla.
No neviem, priatelia, ak už sa tak nestalo doteraz, nebolo by to skôr na škodu? Rastlinstvo sa začína drať na povrch a keby teraz všetko zamrzlo, aj tak smola. Ale príroda je mocná, vysporiadala sa už s horšími vecami, tak jej verme, že to nejak rozdýcha a šalamúnsky vyrieši.
Ja si budem užívať to, čo nám ponúka. Respektíve reťazce, pretože tie dnes pokojne zaplavia pulty produktmi, ktoré so sezónnosťou nemajú nič spoločné. Neviem, v tomto som ako koza záhradníkom, netuším, či je práve obdobie brokolice, ale niekoľkokrát po sebe sa vyskytla v akcii a ja som sa jej chopila za pačesy. Či skôr brčky a kučery.
Predstavujem vám šalát nabitý vitamínmi, jednak práve z tejto hlúbovitej zeleniny, potom tam máme ľadový šalát pre čerstvosť, avokádo ako zdroj dôležitých prírodných tukov, sušené čerešne, ktoré sú nápaditým a prekvapivým prvkom a celé to zavŕšime dresingom na báze jogurtu, nech nám nechýbajú ani nejaké tie bielkoviny.
Tento špeciálny Ranch dresing je možno trochu zvláštny, ale veľmi pôsobivý. Určite vám neuniklo, že mnoho ľudí tak rado kombinuje mak a citrón, či už vo forme bábovky, koláčov alebo muffinov. A presne toto spojenie funguje aj v tomto prípade. Kyslé tóny citrónu sú podčiarknuté horkými zrnkami maku a keď k tomu pridáme ešte nejaké to korenie a hlavne priehrštie cesnaku, výsledkom je bombastická zálievka na šalát. Môžete ju použiť i v iných receptoch, nielen tomto, takže odporúčam si recept dobre zapísať či zapamätať a vrátiť sa k nemu.
Medzitým si však bezpodmienečne urobte tento!
  • menšiu brokolicu
  • niekoľko listov ľadového šalátu
  • dokonale zrelé avokádo
  • zo dve hrste sušených čerešní (ale napríklad aj brusníc či sliviek)
  • 1 PL slnečnicových semienok
  • Makový Ranch dressing:
    • malý téglik bieleho jogurtu
    • 1-2 strúčiky cesnaku
    • 2 ČL citrónovej šťavy
    • 1 PL celého maku
    • 1 ČL sušeného petržlenu
    • 1 ČL sušeného oregana
    • ½ ČL granulovaného cesnaku
    • ½ ČL granulovanej cibule
    • štipku papriky
    • štipku soli a mletého korenia
Brokolicu rozoberieme na ružičky, hlúbik nakrájame na malé kúsky a udusíme nad parou na skus. Do veľkej misy uložíme šalát, pridáme brokolicu, kocky či plátky avokáda, prisypeme sušené ovocie a slnečnicové semienka a zalejeme dresingom. 
Ten pripravíme nasledovne: v miske zmiešame jogurt, prelisovaný cesnak, šťavu z citrónu, mak, sušené bylinky, koreniny a soľ a poriadne premiešame. Koštujeme a upravujeme podľa chuťových preferencií. 
Odporúčam zálievku pripraviť vopred a nechať ju niekoľko hodín odstáť, vtedy sa naplno rozvinú všetky jej zložky. 










Ak nie ste prílišným fanúšikom sušeného ovocia v šalátoch, skúste aspoň sušené paradajky. Alebo pokojne čerstvé, rozhodne si to však nejakú živú farbu pýta. A dresingom nešetrite, čo ako milujem čerstvé chrumkavé šalátové listy, len tak samotné sú vhodné skôr pre králika, takže citrónovo-makový "obal" im len prospeje. Avšak, asi ani nemusím zdôrazňovať, mojou najobľúbenejšou časťou bolo, samozrejme, avokádo! 🥑🥑 Predvídateľné..

4 komentáre:

  1. Ta sušená rajčata tam určitě přidám, mám je strašně ráda:D. Super recept!
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Ja som ho druhýkrát robila práve so sušenými paradajkami a paráda, takže odporúčam!
      Ďakujem.

      Odstrániť
  2. Moc se mi líbí, hned mám na něj chuť, snad se k jeho přípravě dostanu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne a skutočne odporúčam vyskúšať, je lahodný! Krásny deň prajem 😘😊

      Odstrániť