Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát s červenou repou, kozím syrom a vlašskými orechmi

piatok 9. februára 2018

Šalát s červenou repou, kozím syrom a vlašskými orechmi

Myslím si, že mať ďalší recept na šalát nikdy nemôže byť na škodu. Naviac, keď je jednoduchý, rýchly, napriek tomu lahodný, výživný a veselý. Delikátne spojenie chutí a farieb poteší žalúdok i oko a ak ste milovníci červenej repy, toto je rozhodne niečo pre vás.
V tomto tanieri sa snúbia sladko-slané arómy, svieže i hrejivé zložky, jemné a chrumkavé textúry. Čo viac si priať?
Určite sa zhodneme v tom, že červená repa náramne dobre pasuje so slaným výrazným syrom. Či už zvolíme netradičný kozí, ktorý nemusí vyhovovať každému alebo jemnejší balkánsky, prípadne Fetu. Ďalej neurobíme chybu ani modrým plesňovým, taká Gorgonzola je famózna a ako vyššie menované, bude ozdobou pokrmu.
Okrem iného, neopomenuteľnou ingredienciou sú bezpochyby oriešky zabezpečujúce príjemné spestrenie, ale to nie je všetko. Zdravé tuky sú vítané a náš organizmus sa nám za to poďakuje. Vitamíny v zelenine - A, D, E, K - sú rozpustné len v tukoch, takže aby sme boli schopní ich vyťažiť, je nutné takýto nutrient do pokrmu zaradiť. Ostatne, všetci nám odporúčajú, aby správne postavené jedlo obsahovalo všetky zložky: sacharidy, tuky i bielkoviny. Odškrtnuté, tento šalát má všetko, preto si dobre rozmyslite, či z neho niečo vynecháte. Nakoniec, to by vám v tom tanieri už takmer nič neostalo, možno nejaké zelené listy, čo si pod pojmom šalát každý primárne predstaví. Ale to by predsa nikto nechcel mať na obed, všakže?
Už to dávno nie je o tom pchať sa špenátom, paradajkou, uhorkou a tváriť sa, akí sme zdraví. Dnes sa už pod týmto označením stretneme s najrôznejšou škálou pokrmov a buďme len a len vďační, že si máme z čoho vyberať. A stále sa pritom stravovať tak, aby to telu prinášalo osoh.
Nejako sa mi rozutekali myšlienky, neviem, či predchádzajúce riadny dávajú nejaký zmysel. Snáď viete, čo som tým chcela povedať. Ale je piatok, za sebou mám jeden z chaotických a vôbec nie jednoduchých pracovných týždňov, jediné po čom túžim, je koniec poslednej smeny a hrejivá deka na mojej posteli.
V každom prípade, ak aj vy myslíte na iné veci, než je práca a zamýšľate sa trebárs nad tým, čo pripraviť cez víkend na obed, potešte seba a okolie týmto červeno-zeleným šalátom.
  • 2 červené repy - upečené v alobale
  • 75-100 g čerstvého kozieho syra (alebo iného, podľa vyššie zmienených návrhov)
  • hrsť vlašských orechov
  • niekoľko listov ľadového šalátu
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 1 Čl sušeného tymiánu
  • 1 ČL balzamikového octu
  • trochu olivového oleja
  • soľ a korenie podľa potreby
Celé buľvy repy jednotlivo zabalíme do alobalu a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 45-60 minút, podľa potreby, kým pri kontrole nožom nie je stred mäkký. Necháme ich mierne vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na polmesiace či hranolky. V mise zmiešame s cesnakom, tymiánom, octom, olejom a koreninami. V panvici jednotlivé kúsky na kvapke oleja z oboch strán osmažíme, kým na povrchu nie sú mierne chrumkavé. 
Následne zostavíme šalát: zelené listy zmiešame s balzamikovou redukciou a rovnakými dochucovadlami aké sme použili na repu. Uložíme ich do taniera, navrch rozložíme cvikľu, rozdrobíme kozí syr a posypeme kúskami vlašských orechov. Podávame najlepšie ešte kým je repa teplá. 








Mňa kombinácia repa - syr - orechy náramne baví a myslím si, že je to bezkonkurenčné spojenie. Sladké, slané a kyslasté arómy (z balzamika) sú jedinečne vyvážené a niet divu, že táto variácia sa teší ohromnej obľube. Za jedinečné však považujem smaženie cvikle naviac. Touto úpravou nadobudne ďalšiu chuť, len taká obyčajne pečená v alobale môže pôsobiť trochu nudne a nejaký vylepšujúci prvok v podobe korenín jej len prospeje. Okrem toho, voľte, prosím, čo najkvalitnejší syr. Hrá hlavnú úlohu pokrmu a preto náš šalát bude len tak dobrý, ako si ho urobíme. Nevonia nám kozí? Nevadí, možno máme radšej nivu. Alebo balkánsky.. a hoci i cottage. Každému podľa vlastných preferencií. Avšak, orechy nevynechávať! To by bola škoda. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára