Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: "Hot Dog" z batátu plnený "mäsovými" guľkami kelu s BBQ omáčkou a mrkvovými hranolkami

utorok 13. februára 2018

"Hot Dog" z batátu plnený "mäsovými" guľkami kelu s BBQ omáčkou a mrkvovými hranolkami

Fast Food ako sa patrí! Alebo nie? Odpustite ten šialený názov, ale nemohla som si pomôcť. Usmievala som sa pri ňom od ucha k uchu.
Teraz je veľký trend byť zdravý, fit, aktívny, uvedomelý a vôbec, dochádza k najväčšiemu rozmachu vegánstva. Aspoň ja to tak vnímam, neviem, či to cítite rovnako. Proti tomu nič nemám, ak sa ľudia pre seba niečo snažia urobiť, len a len to schvaľujem. Ak popri tom myslia ešte i na našu planétu, sto bodov, máte môj rešpekt! Avšak ja vegán nikdy nebudem, nie, že by som trebárs nemala vôľu a odhodlanie, ale chýba mi to presvedčenie, oduševnenie. nestotožňujem sa s ideou. Ži a nechaj žiť, ja akceptujem ich, nech oni akceptujú mňa.
Čo ma však trochu irituje je to ich heslo: čokoľvek pripravíš, ja môžem urobiť vegan! Áno, ale takisto akúkoľvek nezdravú prasačinu, trebárs to ich milované vegánske Oreo, viem ja urobiť v zdravej verzii. Alebo v paleo. Alebo v keto. Vo whole30.. Je to obojstranné. Takže aj typický fast food, ktorý je pre náš organizmus skôr trestom ako odmenou môžem transformovať do prijateľnej, príjemnej a chutnej podoby! A presne to je to, o čo som sa pokúsila nasledovným receptom. Mimochodom, zhodou okolností, vôbec nie zámerne: je tiež vegan friendly! 🤣🤣
Obľúbenou pochúťkou rýchleho občerstvenia je bezpochyby hot dog. Videla som však už i klasický párok nahradený mäsovými guľkami, ktoré vlastne vôbec nemusia byť takým zlom, ak ich uvaríte z poctivých ingrediencií. Nie vždy je však chuť, nálada, čas.. pracne ich vyrábať a možno máte práve pocit, že potrebujete v jedálničku viac zeleniny. Takže som tieto guľôčky reprezentovala pomocou ružičkového kelu!
Čo sa rožka či bagety/žemle týka, aj pečivo možno hravo obísť zeleninovou formou. Naplnila som totiž pečený batát! Ó áno, páni, neznie to lákavo? Sladký zemiak, zvonka príjemne chrumkavý, vnútri mäkký a jemný, len sa rozplýva na jazyku. Pečením na jeho povrch vystupuje skaramelizovaná tekutina, úplne ako sirup - to je snáď tá najlepšia časť. A rozhodne je zdravší, ako akýkoľvek karamel z bieleho cukru.
Tradične sa vás pri okienku opýtajú, či ten párok v rožku chcete s kečupom alebo horčicou (mimochodom, ktorý ste tábor? Ja zaručene kopem za žltý tím!). Čo ak však chceme niečo kreatívnejšie, zaujímavejšie, chuťovo výraznejšie? Nebojme sa spojiť to dokopy a pripraviť jednoduchú BBQ = barbecue omáčku! Nie je to komplikované a bude príjemným spestrením.
Veľké reťazce tohto pohotovostného stravovania už takmer automaticky ku každej objednávke ponúkajú aj vrecko hranolčekov. Veď prečo nie? Sú návykové, omotajú si vás nimi okolo prsta, donútia neustále sa k nim vracať a majú tak možnosť zarobiť omnoho viac peňazí. Keď už som sa podujala na dokonalú repliku celého menu, dobre, tak nech to má i tie hranolky. Ale mrkvové! Pečené v rúre. Ochutené obľúbenou zmesou korenín. Paráda, no nie? Naviac som vopchala do batátu aj trochu čerstvej mrkvy, nech to príjemne chrumká. Odporúčam pridať aj listový šalát, viac zelenej farby nijakému pokrmu neublíži. Mne sa už nezmestil na prestieranie, aj tak som mala dilemu, ako to celé naaranžovať, aby všetky prvky dokonale vynikli. Zámer sa nepodaril úplne podľa predstáv, ale to nech vás neodrádza. Kedykoľvek dostanete chuť na fast foodové jedlo, skúste túto verziu, z ktorej vám nevystúpia na čelo kropaje potu v snahe organizmu spracovať všetky tie neprospešné látky. Toto vás naopak nabije energiou, živinami a vitamínmi!

Batátový Hot Dog:
  • 1 sladký zemiak
  • trochu masla
  • niekoľko ružičiek kelu
  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 ČL worchestrovej omáčky
  • trochu mletej údenej papriky
  • granulovaný cesnak
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 surovú mrkvu
BBQ omáčka:
  • 1 PL kečupu
  • 1 ČL jablčného octu
  • 1 ČL worchestrovej omáčky
  • 1 PL dijónskej horčice
  • ½ ČL údenej papriky
  • ½ ČL granulovaného cesnaku
  • štipku paprikových vločiek
  • štipku mletého korenia a soli
  • trochu vody na zriedenie
Hranolky:
  • 2 mrkvy
  • trochu masla
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL kajenského korenia
  • ½ ČL granulovaného cesnaku
  • ½ ČL mletého koriandru
Batát aj so šupkou umyjeme, dobre vydrhneme a po celom povrchu poprepichujeme vidličkou. Uložíme ho v celku na plech s papierom na pečenie a obložíme maslom. Na rovnaký plech pridáme aj mrkvu nakrájanú na hranolčeky a celé ružičky kelu, ktorý sme v miske ochutili octom, worchestrom, paprikou, cesnakom, soľou a korením. Mrkvové hranolky tiež posypeme koreninami, napríklad škoricou, kajenským korením, cesnakom a koriandrom. Zeleninu obložíme ďalšími hrudkami masla a v rúre vyhriatej na 180 °C postupne pečieme. Mrkva by mala byť hotová po 8-10 minútach, kel po 10-12. Batát pečieme tak dlho, kým v strede nie je mäkký a z dierok nevyteká hustý sirup. 
Medzitým pripravíme BBQ omáčku: zmiešame kečup, horčicu, ocot, worchester, papriku, cesnak, čili vločky, korenie, soľ a ak je zmes príliš hustá, tak i trochu vody. 
Po upečení všetkých surovín nasleduje zostavenie. Batát pozdĺžne narežeme, otvor potrieme omáčkou, uložíme dnu čerstvú nastrúhanú mrkvu (prípadne listový šalát alebo aj kyslé uhorky), vtesnáme dnu guľky kelu a prelejeme ďalšou vrstvou omáčky. 
Bokom podávame mrkvové hranolky, napríklad posypané bylinkami a zvyšok BBQ omáčky na namáčanie (či pokojne kečup a horčicu). 











Tak čo, myslíte si, že som sa úplne zbláznila? Alebo, naopak, som vás týmto inšpirovala či aspoň pobavila? Určite som zvedavá na reakciu a aké pocity takéto experimentovanie vo vás vyvolalo. Dajte mi vedieť, váš názor je pre mňa dôležitý. 
Samozrejme, týmto príspevkom som nikoho nechcela uraziť. Ak je typický fast food to, čo chcete a nemienite sa ho vzdať, čiste vaša vec! Nie som tu, aby som súdila. Možno raz za čas sa prejesť prepáleného tuku je presne to, čo telu prospeje. Prečo nie? Každý jeden sme iný a potrebujeme rôzne veci. Pre podvyživené dieťa z utečeneckého tábora to môže byť priam život zachraňujúce. Aj keď, dalo by sa to i inou formou, ale určite viete, kam tým mierim. 
Mier na zemi a pokoj v duši!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára