Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dyňová polievka

sobota 31. augusta 2013

Dyňová polievka

Polievka z dyne Hokkaido ma načisto uchvátila. Bolo to asi pred mesiacom, kedy som ju jedla prvýkrát. Ako inak, pripravila ju pre mňa moja maminka. Bola famózna, dokonca som ju uprednostnila pred mäsom a to už o niečom svedčí (pretože ja som zarytý mäsožravec). Samozrejme, to by nebola ona, keby mi ju neprichystala v luxusnom prevedení, treba predsa potešiť nielen telo, ale aj dušu. Veď sa pozrite:

S knäckebrotom, opečenými dyňovými semienkami a pórom
Neviem presne, ako pri varení tejto polievočky postupovala ona, ale teraz vám priblížim moju metódu. Nebude to nič prevratné, pretože pri týchto hustých zeleninových polievkach staviam na tom, čo mám osvedčené a čo pre mňa funguje. 

Na kvapke oleja orestujeme na kocky nakrájanú dyňu (na dve porcie bude bohato stačiť jedna polovica) a zalejeme vriacou vodou (aby to bolo rýchlejšie, čas sú predsa peniaze ). Pridáme nadrobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Varíme do zmäknutia (zhruba 10 minút, možno aj menej). Odoberieme z plameňa a ponorným mixérom rozmixujeme. Vmiešame 2 až 3 lyžice kyslej smotany a necháme ešte trochu prehriať, aby sa spojili chute. Podávame s opečenými dyňovými semienkami alebo kyslou smotanou (alebo čímkoľvek, čo sa vám k tomu hodí ) 




Krémové polievky sú výborné v tom, že ich možno jesť v ktoromkoľvek ročnom období. V lete som ich nechala vychladnúť a studené príjemne osviežili, v zime zase budú výborné takmer vrelé, kedy zahrejú žalúdok a celý organizmus. 
Nateraz s dyňou končím, takže si môžete vydýchnuť, ale keďže jej sezóna iba začína, zrejme sa tu nejaký recept v budúcnosti objaví. Aspoň dúfam, pretože si ma celkom získali. A čo vy? Máte ich radi? 


2 komentáre:

  1. Práve dneska chcem robiť tekvicovú polievku, lebo tam máme polku hokkaido a na pečenie nie je zrovna najelpšia, táto mi nechutí :/ Takže... zrejme ju pripravím podľa tvojho receptu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej tak to by si ma veľmi potešila :) dúfam, že sa polievka podarí ;)

      Odstrániť