Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Gaštanový krém

sobota 7. decembra 2013

Gaštanový krém

Hneď na úvod chcem čestne prehlásiť, že pripraviť gaštanový krém som mala v pláne ešte skôr, ako som včera večer zazrela tento príspevok od Lucie!! Už som mala dokonca uvarené gaštany odložené v chladničke, aby som dnes mala menej práce! To len aby ste vedeli, že nie som kopírka ☺.

A teraz ešte mini story s gaštanmi. Zálusk som mala na ne už snáď začiatkom novembra. Lenže vtedy som sa k nim v žiadnom obchode nemohla dopátrať. A tak som to odložila až na vianočné trhy, kde som vedela, že určite budú mať aspoň tie pečené. Ako decko, keď sme ešte mali k dispozícii jedlé gaštany z voľnej prírody, sme si ich takto na jeseň varili ako večernú pochúťku a mňa zaliala vlna nostalgie.


Až konečne, teraz ich mali v Tescu, dokonca v akcii! Musela som si ich jednoznačne kúpiť. A za takú dobrú cenu aj trochu viac, ako len na ochutnanie, takže som sa rozhodla, že ich spracujem aj do nejakého jedla. Voľba padla na polievku (respektíve v tomto prípade brutálne hustý krém), pretože v tomto zimnom počasí sa náramne hodí niečo horúce a tekuté do žalúdka.

Mimochodom, dnes už aj v Brne odštartovala zima v takom tom pravom zmysle slova, za oknami sa zabelelo ☺. 


Ale teraz už poďme k receptu (na dve porcie):

  • 15 kusov varených gaštanov (tie varíme nasledovne: gaštany si narežeme do kríža a vo vode varíme asi 20 minút. Potom čo najrýchlejšie ošúpeme, pretože keď vychladnú, už to ide pomerne ťažko)
  • kúsok zeleru
  • maslo
  • mleté čierne korenie, majoránka
Na plátku masla osmažíme na malé kocky nakrájaný zeler, aby chytil trochu farby. Zalejeme vodou, dochutíme mletým čiernym korením a majoránkou (pokojne i inými bylinkami, ale ja som chcela, aby čo najviac vynikli práve gaštany) a varíme 10-20 minút, kým zeler nie je polomäkký. Potom pridáme gaštany a varíme ešte 10 minút. Odstavíme zo sporáka a rozmixujeme ponorným mixérom. 


Môj krém bol spočiatku tak hustý, že som vlastne vyrobila gaštanové pyré a tak som doliala ešte trochu vody, preto nechávam na vás, s akou konzistenciou budete spokojní a dajte vody podľa vlastného uváženia. Ja mám tento typ polievok rada naozaj hustých, aby v tom aj lyžička stála ☺. 


Taktiež som sa obávala, aby tam toho zeleru nebolo príliš veľa a neprebil chuť gaštanov, ale strach bol zbytočný, bolo ho tam tak akurát a krém bol príjemný nasladkastý gaštanový, presne taký, ako som si predstavovala.  



2 komentáre:

  1. jedlé kaštany miluju, ted si je dost často kupuju v krámě, ale na trhách jsou dost předražený

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oni sú dosť drahé tak celkovo.. ako som vravela, tieto boli práve v akcii takmer za polovičnú cenu, no nekúp to :D Ale ja ich tiež zbožňujem.

      Odstrániť