Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Zeler zapekaný s nivou

štvrtok 5. decembra 2013

Zeler zapekaný s nivou

Dúfam, že sa nenahneváte, keď budem pokračovať v nastavenom trende a zásobovať vás týmito jednoduchými zeleninovými receptami, ktoré nenáročnosťou prípravy skúsených kuchárov môžu snáď i uraziť. Lenže ja nie som žiadny skúsený kuchár, ale obyčajný študent a tak ocením jedlo, s ktorým sa netreba dlho babrať a navyše je veľmi chutné.

Aj taký obyčajný zeler, ktorému mnoho ľudí nevenuje pozornosť možno so správnymi ingredienciami pozdvihnúť na vyššiu úroveň. Takže ako na to?

  • 1 buľvu zeleru
  • pár plátkov masla
  • mleté čierne korenie, sladká paprika
  • asi 50 g nivy (alebo iného syra s modrou plesňou)
  • hrsť vlašských orechov
Zeler očistíme, nakrájame na tenšie plátky a tie na drobnejšie kocky. Rozložíme do pekáča, posypeme paprikou a korením a navrch pokladieme plátky masla. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180° a pečieme zhruba pol hodinu. Občas premiešame, aby zeler náhodou neprihorel. Potom nastrúhame syr, prihodíme za hrsť vlašských orechov a zapekáme ešte 5 - 10 minút, kým sa syr neroztopí. 


Myslím, že k nive sa vlašské orechy hodia dokonale, je to taká tá tradičná kombinácia, no a v spojení so zelerom to určite nemôže byť krok vedľa. Vyskúšajte!




6 komentárov:

  1. ja milujem takéto jednoduché recepty a obzvlášť pokial ide o zeleninu :) viem si predstaviť, aká dobrá mož byť takto a ešte k tomu so syrom, ktorý ja osobne zbožňujem ♡ Orechy som si však ešte nikdy k tomu nepridávala, takže nabuduce to o ne vylepším :)) zvykneš jedávať aj prílohy? Lebo äčšinou aj do komentáru mi napíšeš že veľmi na prílohy nie si, ale aspoň k obedu by som si ich na tvojom mieste dala :/ napr. taký kuskus/bulgur/pšeno to je niečo úžasné :) Nie je dobré vynechávať prílohy :/ Snád sa nenahneváš, že som to napísala, len mi to príde máličko :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, ja prílohy nejedávam. Mne takto stačí kopec zeleniny, na obed či na večeru. Vždy sa to však snažím doplniť bielkovinami, hlavne syrmi. Zbožňujem všetky možné druhy syrov! Niekedy si pridám vajce, inokedy avokádo, kvôli tukom.. Ja prílohová proste nie som.

      Odstrániť
  2. Musí to být moc moc moc dobré :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tohle bych zkusila udělat tátovi ten miluje nivu. Bohužel já nivu ani jiné sýry nejím a celer taky ne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je škoda, pretože niva i zeler sú skutočne veľmi chutné. Ja by som si asi život bez nivy nemohla predstaviť, zbožňujem ju :)
      Ale ak to ocka poteší, tomu by som to určite urobila ;)

      Odstrániť