Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Strúhaný koláč s jablkami

nedeľa, 14. septembra 2014

Strúhaný koláč s jablkami

Jablková sezóna je v plnej paráde, za oknom pochmúrno, vlhko a nepríjemne, zima, že musím sedieť doma vo svetri. Prichádza jeseň. Dúfam, že bude mať pozvoľný nástup a ešte nám dopraje trošku babieho leta, ale zatiaľ si užívajme výhody, ktoré toto ročné obdobie má. Pretože sa v ňom neskrývajú len negatíva. Okrem spomínaných jabĺk napríklad úroda tekvíc. Pečená Hokkaido. Mňam! Ale o tých niekedy inokedy. Teraz obráťme pozornosť späť k jablkám. So škoricou. Nesmrteľná kombinácia, trebárs v tomto koláči.

Odmeriame, navážime:
  • 450 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 500 - 700 g očistených jabĺk
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • navyše škoricu podľa chuti
  • trochu citrónovej šťavy
Do misy preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a práškovým cukrom. Pridáme nadrobno nakrájané maslo. Vyklepneme 4 žĺtka a zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Je najprv celkom drobivé, ale s troškou trpezlivosti to hravo zvládneme. Z cesta oddelíme asi 1/4 a zabalíme ju do potravinovej fólie. Vložíme asi na pol hodinu do mrazničky.

Medzitým zvyšné cesto rozvaľkáme na rozmer plechu, malo by mať hrúbku okolo 7-8 mm. Uložíme pomocou valčeka na plech vyložený papierom na pečenie. 

Jablká ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Jednu polovicu z nich poukladáme na cesto. Povrch posypeme škoricovým cukrom a škoricou (kto má rád, môže pridať aj mleté alebo iba posekané orechy). Na túto vrstvu uložíme zvyšok jabĺk. 

Zo 4 bielkov a pár kvapiek citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Do neho postupne zapracujeme kryštálový cukor a sneh potom opatrne roztrieme na jablkovú vrstvu. Na záver navrch nastrúhame zmrazenú 1/4 cesta. 


Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pri tejto teplote pečieme zhruba hodinu. Radšej to ale kontrolujeme, každá rúra pečie inak. Hlavne, aby boli bielka spevnené a cesto chrumkavé a zlatisté. Koláč krájame najlepšie až po vychladnutí.






Ako to vypadá u vás? Vody po kolená? Ani psa by ste nevyhnali von? Zohrejte sa pri pečení!
Krásnu nedeľu želám!

2 komentáre: