Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Korenistá špecialita

štvrtok, 1. januára 2015

Korenistá špecialita

Neviem ako je možné, že za viac ako dva roky existencie môjho blogu som sem nepridala tento veľmi starý a obľúbený recept. Mamina ho má napísaný na prvých stranách najstaršieho zošitu s receptami a varia ho úplne všetci v rodine počnúc starkou a končiac tetami. Siahame po ňom vždy, keď sa nás niekde zíde viac a nechceme sa ládovať obyčajnými rezňami. Dôležité však je nachystať sa naň dopredu, pretože mäso musí minimálne niekoľko hodín stáť v chlade. Čím dlhšie, tým lepšie. Pokojne aj dva - tri dni.

Zoznam ingrediencií uvádzam na kilogram mäsa, preto si ho vždy treba prispôsobiť podľa vlastných chuťových preferencií. Sem-tam treba čosi pridať, niekedy ubrať, napríklad záleží, či použijete domáci kečup, kremžskú horčicu alebo dijónsku a tak podobne.

Dôležité suroviny:
  • 1 kg bravčového mäsa (v našom prípade šál = zadné stehno, ale hodí sa aj karé) 
  • 1 a 1/2 PL (plnotučnej) horčice
  • 1 a 1/2 PL soli
  • 1 a 1/2 PL (domáceho) kečupu
  • 1 ČL nového korenia
  • 1 ČL kari korenia
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL worchestrovej omáčky
  • 1 ČL vegety
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL mletej rasce
  • (1 ČL čili omáčky)
  • 5 vajec
Mäso naklepeme na tenké rezne. Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých surovín a prípadne doladíme (možno bude pridať kečup, možno vajce, soľ či korenie..). Rezne do nej ponoríme a uložíme do chladu cez noc, najlepšie však aj viac. Aspoň raz v priebehu dňa premiešame, aby koreniny rovnomerne vsiakli do mäsa. Rezne potom vypražíme na oleji a podávame v mojom prípade s pečenými zelerovými hranolkami a ľadovým šalátom (pokojne to však môžete sprasiť obyčajnými hranolkami a tatarkou). 





Ako dopadli oslavy Nového roka? Prežili ste ich bez ujmy na zdraví?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára