Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Nepálska kari šošovica

piatok, 30. januára 2015

Nepálska kari šošovica

Kamarát mi nedávno spomínal, že popri svojej poznávacej ceste po Indii zablúdil aj do Nepálu. A odtiaľ si priniesol recept na veľmi jednoduché, ale chutné jedlo, ktorým ho tam v nejakej miestnej dedine ponúkli. Ide o šošovicu s karí korením. Neviem nakoľko sa moja verzia podobá na tú pravú nepálsku, ale ani táto nie je na zahodenie.

Na jednu porciu budeme potrebovať:
  • 40 g šošovice v suchom stave
  • 1 červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • (olivový) olej
  • 1/2 ČL karí korenia
  • trochu čili omáčky (alebo kúsok čili papričky)
  • soľ podľa chuti
Šošovicu si na noc namočíme. Na druhý deň vodu zlejeme a prepláchneme ju. Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu s nasekaným cesnakom. Pridáme čili omáčku a karí a dobre premiešame. Nakoniec pridáme scedenú šošovicu a chvíľu ju opekáme, aby sa obalila v zmesi. Potom dolejeme vodou a dusíme domäkka. Takto pripravenú šošovicu môžeme podávať aj ako dip, trebárs k mrkve či k naanu, tradičnej indickej chlebovej placke. Kto nie je lenivý, môže ju dokonca rozmixovať na hladkú pastu (a dostane tak čosi ako hummus!).




Čo vy a indicky ladené jedlá? Obľubujete ich? Alebo je to pre vás veľká exotika?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára