Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bleskovky z kuchyne (25)

utorok 3. februára 2015

Bleskovky z kuchyne (25)

S bleskovkami som zase trochu pozadu, v zložke sa mi nahromadilo zopár fotiek ešte z druhej polky decembra, preto som sa rozhodla, že nastal čas ich vypustiť do sveta. Aby tam zbytočne nestrašili (a nezaberali počítačovú pamäť..). Nečakajte však nič prevratné, stravujem sa v podstate takmer rovnako. Našla som si veci, ktoré mi chutia a vyhovujú preto sa do extrémnych experimentov nepúšťam. Hoci niekedy sa vybočenie zo stereotypu pritrafí. No dobre, nebudem už viac drístať, a to zrejme aj tak nikto nie je zvedavý. Vychutnajte si teda nasledujúce snímky (ktorých kvalita je zase prudko pofidérna, ale čo už so mnou..).

Najprv posledné jedlo v Brne pred odchodom domov na sviatky. Dusená mrkva, camembert a zelené olivy. To bolo treba zlikvidovať posledné zásoby v kuchyni..


Potom ma doma čakal tento utešený košíček - prekvapenie od mamky. Zloženie: mango, granátové jablko, karambola, avokádo a tá rohatá vec navrchu je kiwano. 


Nuž, takto.. kiwano u mňa nezabodovalo. Chutilo to úplne ako uhorka. Dokonca prerastená, s veľkými semiačkami. Veď sa tomuto exotickému ovociu aj zvykne hovoriť rohatá uhorka. Bohužiaľ, nezachránil to ani jogurt s vlašskými orechmi. 


Karambola je už na tom o čosi lepšie, tú som mala už raz aj predtým. Keď sa nechá úplne dozrieť, je príjemne sladká. Spoločnosť v miske jej robí kiwi a lieskovce (a samozrejme, naspodku jogurt). 


Pokračujeme na mierne exotickej vlne, veď vianočné sviatky sa mi spájajú práve s tropickým ovocím. Je to čas, kedy aj kaki v obchodoch možno nájsť za pár centov, takže nutne muselo skončiť v raňajkovej miske. 


Dajme si skromné literárne okienko. Ježiško nám so sestrou pod stromček nadelil aj pár kníh. Gaiman patrí medzi mojich obľúbených autorov a hoci som Amerických bohov už predtým čítala v anglickom originále, prečítala som si ich znovu i po slovensky (veď čo ak by niečo blbo preložili.. chvalabohu, nie!) Och a vedľa je ananás, jogurt a lieskovce. 


Čo sa teda pána Gaimana týka, Graveyard Book mi požičala kamarátka a musím skonštatovať, že je to jeho majstrovské dielo. Myslím, že zatiaľ sa mi zo všetkých prečítaných táto knižka páčila najviac. V miske je jogurt, jablko a kešu. Jablká (a banány) mám zo všetkého najradšej a jedávam ich preto najčastejšie. Lenže také fotky často nepublikujem, veď by vás to časom začalo nudiť.


Pána Clarka mám aktuálne rozčítaného takže zatiaľ vám na toto sci-fi dielko neviem podať nejaký ucelený názor, som ešte len niekde v prvých kapitolách, pretože momentálne jedinou literatúrou, ktorá mi "spríjemňuje" život je tá povinná, ktorú musím šrotiť na štátnice. A tu je spomínaný banán, bez toho by to nebolo ono..


No dobre, pre zmenu hruška, lebo boli v akcii. 


Tohto žraloka ste už raz mohli vidieť v recepte, myslím, že tu som len zmenila prílohu za brokolicu. Inak je robený na kokosovom oleji, dodal mu netradičnú príchuť a keď sa zase vrátim domov, budem musieť tomuto oleju venovať viac pozornosti. 


Toto je výtvor mamkinej kuchyne: bravčová rolka plnená šunkou, syrom a horčicou. A mrkvového šalátu sa nikdy neviem dojesť.


Jeden prudko nefotogenický tanier: avokádo, camembert a cherry paradajky - vtedy, keď ste z učenia  tak znechutení a vyžmýkaní, že ani nemáte hlad. 


Podobná situácia s trochu vzhľadnejším výsledkom: kukuričná kocka s tvarohom a bylinovou soľou a chrumkavým arašidovým maslom!


 Na záver priznávam bez mučenia: áno, aj ja som podľahla! Nechala som sa nalákať toľkými blogermi a vydala sa jeden škaredý deň do Marks & Spencer po zázrak v pohári. Arašidové maslá, jedno s príchuťou pekanových orechov a javorového sirupu, druhé navyše s kešu orechmi. Ooooch tá slasť! Bežte si po ne, ak máte možnosť. 


Alebo radšej nie, zostane viac pre mňa..


Zase na kocke, tento raz špaldovej.  


Hotovo, to je koniec dnešného vydania. Dnes večer už síce do skrípt pozrieť nemienim, ale deň D sa nebezpečne blíži, takže neviem, nakoľko aktívna budem na blogu. Dúfam, že mi to odpustíte a zachováte mi priazeň aj naďalej.  

4 komentáre:

  1. Aoj :) Tak to dojédanie zbytkov z chladničky veľmi poznám :D vtedy vzniknú veľmi zaujímavé šalátové špeciality :D O čom sú to tí Americkí bohovia? O Gaimanovi počujem prvýkrát, on píše o čom? A k tým arašidovým masielkam sa chcem spýtať tiež :) Do teraz som verná len tým z Lidla, ako hodnotíš tieto? To s javorým sirupom musí byť super, ako sú na tom cenovo ? :) ... A držím palce na skúškach :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uuf, nejako veľa otázok naraz.. Čo sa Amerických bohov týka, asi ťa rovno odkážem na jednu recenziu, kde je to pekne zhrnuté a ja by som to určite lepšie nedokázala: http://blog.martinus.sk/2011/08/americki-bohovia-bozsky-gaiman

    K maslám: v oboch sú kúsky orechov, za čo palec nahor, ja som totiž "crunchy" maniak. To pekanové je veľmi podobné tomu z Lidla práve, akurát v ňom zacítiť jemný podtón čohosi naviac. Samozrejme, to robí ten javorový sirup, takže je o niečo sladšie, ale na druhej strane, keby som nevedela, že to tam mám cítiť, asi by som sa nedovtípila :D Cenovo ma to vyšlo 79 korún (za každé), v M&S bola práve akcia na raňajkový sortiment. Neviem koľko za ne budú pýtať mimo zľavy.. Ale zhrnuté a podčiarknuté, chuťovo s Lidlovským porovnateľné (čo hodnotím kladne, pretože si myslím, že je najlepšie), cenovo až tak nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ech tak ďakujem :) kuknem tú recenziu a mrknem do M&S tu v BA ako to cenovo vyzerá :)

      Odstrániť
    2. Hmmm, príliš som zrejme nepomohla, ospravedlňujem sa!

      Odstrániť