Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Koňakovo-šľahačkové rezy

piatok, 27. februára 2015

Koňakovo-šľahačkové rezy

Zhodou okolností, ktoré mi nie sú známe, sa stalo, že v chladničke sa nám vyskytlo podozrivo veľa šľahačky. Preto sme sa v rámci víkendového pečenia rozhodli, že bude najrozumnejšie nejak ju spracovať. Prvýkrát tieto rezy mamina piekla ujovi na päťdesiatku a zožali veľký úspech, nuž sme neváhali a rozhodli sa pečenie zopakovať. Ak ste sa teda ešte nerozhodli, akú sladkú pochúťku by ste si pripravili, navrhujem vrhnúť sa na tieto luxusne vyzerajúce zákusky!

Na piškótu potrebujeme:
  • 5 vajec - žĺtka a bielka zvlášť
  • 5 PL kryštálového alebo krupicového cukru
  • 1 PL horúcej vody
  • 3 PL oleja
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL holandského kakaa
Na krém:
  • 2 hrnčeky (teda 500 ml) mlieka
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 1-2 PL kryštálového cukru
  • 2 dl vaječného koňaku
  • 250 g  masla
Na šľahačku:
  • 500 ml (rastlinnej) smotany na šľahanie
  • trochu vaječného koňaku
  • na dokončenie strúhanú čokoládu
Začneme prípravou koňakového krému. Časť mlieka necháme zovrieť a v zvyšku dobre rozmiešame dva balíky pudingového prášku. Do mlieka pridáme cukor, necháme ho rozpustiť a potom vlejeme zvyšnú časť mlieka. Uvaríme hustý krém a necháme ho dobre vychladnúť. 

Na piškótu oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vodou do peny. Do toho zašľaháme olej. Pridáme múku, ktorú sme zmiešali s kakaom a práškom do pečiva, no tú už iba zľahka ručne premiešame. Na záver k cestu pridáme sneh ušľahaný z 5 bielkov. 


Cesto vlejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 min pri 180°. Či je piškóta hotová kontrolujeme špajdľou. 

Do vychladeného krému zašľaháme vaječný koňak a potom i zmäknuté maslo. Hmotu zmixujeme na hladký krém a rovnomerne ju nanesieme na studenú piškótu. 



Poslednou vrstvou je šľahačka: smotanu len vyšľaháme s trochou koňaku dotuha a nanesieme na koňakový krém. Tramtatatáááá, už sme takmer na konci -- rezy ozdobíme nastrúhanou čokoládou a necháme v chlade odpočinúť, aby sa všetky vrstvy dobre prepojili a piškóta nasiakla krémom. 


Nie som si istá, či by som tento zákusok odporúčala šoférom, hoci je pravda, že toho vaječného koňaku tam nie je príliš veľa, skôr len tak symbolicky, na chuť. Každopádne, za risk by to stálo. Keď už nič iné, skúste ho potom ponúknuť policajtovi, možno ho to obmäkčí. Vy ostatní, nebojte sa ničoho a smelo sa do neho pustite!






Ak máte radi tiramisu, som pevne presvedčená o tom, že aj tieto koňakové rezy si zamilujete. Určite sa hodia k popoludňajšej kávičke, či ako sladká bodka za obedom, no trebárs aj ako odmena po náročnom tréningu vo fitku alebo po zjazde na zasnežených kopcoch.
Ozaj, lyžujete? Snowboardujete? Chystáte sa niekam? Napíšte!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára