Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčové knedličky s mrkvou

pondelok 6. apríla 2015

Bravčové knedličky s mrkvou

Odkedy som chodila na výšku, myslím, že len jeden rok sa mi pritrafilo, že som bola doma presne na veľkonočný pondelok. Preto som sa úspešne vyhla všetkým zvyklostiam spojeným s týmto kresťanským sviatkom, ktorého pravá podstata už dávno upadla do zabudnutia a i z neho sa stal skôr komerčný symbol, na ktorom môžu obchodníci bohato ryžovať.

Kým som však bola menšia, ojóóój, to bolo čosi úplne iné. Na Veľkú noc sa naša rozvetvená família vždy zišla na chate, kde nás bratranci do sýtosti vyobšívali vlastnoručne vyrobenými korbáčmi, chrstli nám za golier vedro ľadovej vody a postriekali hnusne zapáchajúcimi voňavkami. A my, ženské, sme im zo samej vďaky, aké budeme celý rok krásne, zdravé a veselé museli porozdávať čokoládové vajíčka a zajačikov, pohostiť ich dobrotami, ktoré sa pripravovali hádam aj týždeň dopredu, no a tým starším dať i čosi tekuté, do oboch nôh, aby nekrívali a šťastne odišli domov.

Jasné, keď sme sa všetci zišli, malo to svoje čaro. Zabavili sme sa, poklebetili, stále nám bolo veselo. Tak to má byť. Na to sviatky predsa sú. Aby sa rodina potešila so svojimi milovanými, zabudla na každodenné trápenia a starosti.

Toľko na úvod, zase raz som vám dovolila trochu nahliadnuť do môjho súkromného okienka, ale prejdime radšej k receptu. Musím sa neskromne pochváliť, že konečne sa mi po dlhej dobe niečo podarilo. A tom som spočiatku od tohto jedla nemala príliš veľké očakávania. Ono to tak už často býva, že veci, od ktorých si veľa nesľubujete nakoniec príjemne prekvapia. Pripravte si preto spolu so mnou tieto chutné mäsové knedličky.

Na 12 knedličiek:
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 1 malú mrkvu
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 väčšie vajce
  • soľ, mleté čierne korenie, šalátové korenie podľa chuti
V hrnci privedieme k varu ochutenú vodu. Medzitým si pripravíme guľôčky: mleté mäso zmiešame s najemno nastrúhanou mrkvou, z ktorej sme vyžmýkali prebytočnú šťavu (nevylievame, vypijeme! Toľko vitamínov je v nej..). Pridáme postrúhaný cesnak, vajíčko a ochutíme soľou a koreninami. Hmotu dobre premiešame a rukami vyformujeme do malých guľôčok, mne z tohto množstva vyšlo 12 kusov.


Knedličky opatrne vkladáme do vriacej vody (už po pár minútach vyplávajú na povrch) a varíme 20-25 minút, kým nie sú mäkké.





Kraslice sú rozdané? Sukne sa už sušia? Sedacie svalstvo pomaly odpúcha po ranách korbáčov? Hladina spoločenskej únavy sa nevymkla kontrole? Podeľte sa so mnou, ako ste veľkonočný pondelok strávili vy!

2 komentáre: