Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Chilli s bielou fazuľou a mrkvou

štvrtok, 24. septembra 2015

Chilli s bielou fazuľou a mrkvou

Vážení a milí, neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Práve čítate riadky päťstého (!!) príspevku! Keď som zbadala to číslo, vyrazilo mi dych. Je mi obrovskou cťou, že môj skromný blog sleduje aspoň tých pár pravidelných ľudí, za ktorých nesmierne ďakujem a budem sa vznášať na oblakoch šťastia ak mi zachováte svoju priazeň aj naďalej. A ja sľubujem, že sa budem snažiť stále sa zlepšovať, jednak po spisovateľskej, kuchárskej i fotografickej stránke (hlavne tej, pretože tá vážne zaostáva).

A ktorému receptu sa podarilo prebojovať až k tomuto úžasnému jubileu? Vynikajúce chilli doplnené bielou fazuľou, ktorá k mletej bravčovine a paradajkovému základu skvelo pasuje. Viem, že chilli sa tradične pripravuje z červenej či čiernej fazule, ale zmena nikdy nezaškodí a jedlu to dodá aspoň nepatrný náznak inovácie.

Na poriadne dve misky horúceho sýteho chilli potrebujeme:
  • 300 g mletého bravčového
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • 400 g konzervu lúpaných paradajok
  • 1/3 šálky bielej fazule v suchom stave
  • 1 veľkú mrkvu
  • bylinkovú soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 ČL čili omáčky
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL škorice
  • (mlieko podľa potreby)
  • 40 g eidamu na dokončenie
Fazuľu deň vopred namočíme do vody. Na druhý deň ju scedíme a prepláchneme. Cibuľu pokrájame nadrobno a na oleji ju speníme do sklovita. Pridáme mleté mäso a poriadne ho opražíme. Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a bielu fazuľu. Zmes premiešame, aby sa mrkva trochu opiekla, potom do panvice prilejeme lúpané paradajky (ak sú vcelku, prekrojíme ich na menšie kusy). Chilli ochutíme soľou, korením, paprikou, čili omáčkou a škoricou. Zmes dusíme na miernom plameni, kým sa omáčka trochu nezredukuje a fazuľa s mrkvou nie sú mäkké (okolo 30 minút). Priebežne môžeme podliať trochou vody či mlieka, ak sa tekutina odparuje príliš rýchlo. Na záver chilli umiestnime do misky a servírujeme bohato posypané strúhaným syrom. 




Syr asi nie je úplne povinnou zložkou chilli, ale vidíte tie vlákna? Mňam, rozhodne by som ho nevynechávala!


Keďže nám už jeseň zaklopala na dvere, myslím si, že práve horúca miska poriadne sýteho chilli sa do tohto obdobia náramne hodí. Je to také to cosy food, ťažko sa mi prekladá názov do slovenčiny, proste pokrm patriaci k nevľúdnemu nečasu za oknom, ktorý prehreje organizmus a dodá mu dostatok energie na prekonanie zimy. Viem, že teraz je ešte krásne a relatívne teplo na túto ročnú dobu, ale uložte či zapamätajte si tento recept, keď také dni nastanú, stopercentne ho oceníte. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára