Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Čínske pikantné bravčové kúsky so škoricovou tekvicou Hokkaido a cuketou

pondelok, 14. septembra 2015

Čínske pikantné bravčové kúsky so škoricovou tekvicou Hokkaido a cuketou

Po špagetovej tekvici a patizóne tu máme ďalší pokrm, v ktorom využijeme aktuálne sezónne plodiny. Tekvica Hokkaido sa teší mimoriadnej obľube a na jej prípravu nájdeme na internete nespočetné množstvo receptov. Natíska sa preto otázka, prečo pridávať ďalší, nie je to ako nosenie dreva do lesa? Osobne si myslím, že rozhodne nie! V tomto prípade sa totiž nejedná o bežnú kombináciu surovín a inšpirácií nikdy nie je dosť. Možno sa vám bude zdať spojenie tekvice a škorice šialené, ale nebojte sa toho, budete príjemne prekvapení.

Čo sa týka mäsa, zabŕdla som do čínskej kuchyne a takisto to bola dobrá voľba. Pikantné a kyslasté kúsky vyrovnávajú sladký nádych tekvice. Nebudeme už zbytočne viac otáľať, prejdime k postupu.

Bravčové mäso:
  • 400 g bravčového stehna
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL jablčného octu
  • 1/2 ČL thajskej zelenej kari pasty
  • 1/2 ČL čili omáčky
  • šťavu z 1/2 limetky
  • 1 ČL zmesi korenia na čínu
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • olivový olej
  • 2 hrste šampiňónov
Tekvica a cuketa:
  • 1 malú tekvicu Hokkaido
  • 1 malú alebo 1/2 veľkej cukety
  • olivový olej
  • 2 ČL škorice
  • 1-2 ČL zmesi korenia na čínu
Bravčové stehno umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Mäso sprudka opražíme na rozpálenom oleji a pridáme do panvice pochutiny: sójovú omáčku, jablčný ocot, kari pastu, čili omáčku, limetkovú šťavu, čínsku korenistú zmes a mleté čierne korenie. Zmiernime plameň a necháme zmes dobre prevrieť, kým sa tekutina trochu nevyparí a mierne neskaramelizuje. Potom mäso podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Chvíľu pred koncom pridáme sterilizované šampiňóny a ešte dusíme, aby sa všetky zložky dobre skombinovali.


Kým sa dusí mäso, pripravíme si zeleninu: tekvicu i cuketu umyjeme, nemusíme ich šúpať. Hokkaido prekrojíme, vydlabeme jadierka a nakrájame na podkovy, cuketu na hrubšie kolieska. Rozložíme ich na plech s papierom na pečenie, ktorý sme potreli olejom. Posypeme škoricou a korením na čínu a dáme do vyhriatej rúry piecť na 15 minút. Potom každý kúsok otočíme a dopekáme.
Fanfáry na záver, môžeme podávať!







Nebojte sa trochu experimentovať a pustite sa do ochutnávania! Myslím, že neoľutujete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára