Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečená špagetová tekvica s mäsovými guľkami a omáčkou Marinara

pondelok, 7. septembra 2015

Pečená špagetová tekvica s mäsovými guľkami a omáčkou Marinara

Áno, dočkala som sa! Konečne sa ku mne dopracovala špagetová tekvica zo starkinej záhrady. Dlho som si na ňu brúsila zuby, hútala, ako ju pripraviť. Chcelo to nejaký skvelý recept, v ktorom by mohla naplno zažiariť. A ono sa to podarilo!

Tekvica je plnená famóznou omáčkou Marinara, ktorá je božská určite najmä preto, že som v nej použila domáce lúpané paradajky, od mamky, už z tohtoročnej úrody paradajok. Zavárala ich prvýkrát a mala som tú česť otestovať ich medzi prvými. Tak jednoduchý recept a tak ohromný výsledok. Omáčka je geniálna už sama o sebe, no prečo ju ešte nepozdvihnúť o triedu vyššie? Čo tak mletým mäsom a syrom? Lebo viete, ako to je. Mäsom a syrom sa ešte nikdy nič nepokazilo!

Keď si to všetko sčítame a podčiarkneme, nedá sa inak, než konštatovať, že sa jedná o gastronomický počin.. hmm, týždňa? Teraz sa vo mne bijú protichodné pocity. V priebehu pár dní sa mi podarilo vyčarovať i iné lahodné jedlo, konkrétne toto arašidové kari (ak ste ho premeškali, >>klik<< na príspevok!). Neviem sa veru rozhodnúť, koho by som korunovala za víťaza. Preto mám jednoduché riešenie. Pripravte si oba pokrmy a dajte mi vedieť, či máte favorita. Jeden alebo druhý, určite neobanujete, táto tekvica s guľkami a omáčkou si nezaslúži ostať nepovšimnutá. Dosť už ale oslavných traktátov, prejdime k postupu!

Tekvica:
  • 1 špagetovú tekvicu
  • bylinkovú soľ
  • olivový olej
  • mäsové guľky podľa receptu nižšie
  • omáčku Marinara podľa receptu nižšie
  • 50 g strúhaného eidamu
Mäsové guľky:
  • 250 g mletého bravčového
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL bylinkovej soli
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/2 ČL čili omáčky
  • 4 lístky čerstvej bazalky
  • 1-2 ČL sójovej omáčky
Omáčka Marinara:
  • 1 konzerva lúpaných paradajok (ideálne však domáce, vrelo odporúčam!)
  • olivový olej
  • 1/2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 lístky čerstvej bazalky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL bylinkovej soli
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL čili omáčky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušeného tymianu
Začneme prípravou tekvice. Umyjeme ju, rozpolíme, vyberieme jadierka a potrieme olivovým olejom. Posypeme bylinkovou soľou a dáme do vyhriatej rúry piecť najprv na 15-20 minút reznou stranou nahor. Potom ju obrátime a pečieme ďalších 15-20 minút. 

Medzitým pripravíme mäsové guľky: mleté bravčové zmiešame v miske s cibuľou nakrájanou na čo najmenšie kocky, nastrúhaným cesnakom, bazalkou, soľou, paprikou, čili a sójovou omáčkou. Zmes poriadne premiešame a rukami vyformujeme guľky s veľkosťou ping pongovej loptičky. Guľky na rozpálenej grilovacej panvici s trochou oleja ugrilujeme zo všetkých strán, kým nezískajú farbu. Potom ich vyberieme na tanier a čakáme na ostatné suroviny. 


Kým sa mäso griluje, uvaríme omáčku: na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nastrúhaný cesnak a do rajnice vlejeme lúpané paradajky. Omáčku ochutíme soľou, bazalkou, paprikou, škoricou, čili omáčkou, oreganom a tymianom. Dobre premiešame a varíme, kým sa nezredukuje, takých 15-20 minút. 


Ostáva už len zostaviť všetky časti dohromady: Upečenú tekvicu vyberieme a vidličkou z nej priečne "naškriabeme" špagety. Tie samozrejme, necháme v šupke, ktorá nám vytvorí misku. Špagety prelejeme omáčkou a do nej uložíme mäsové guľky. Na záver všetko posypeme strúhaným eidamom a dáme do rúry dopiecť, kým sa syr neroztopí a mäso nie je celkom mäkké. Malo by stačiť 10-15 minút. Hotovo, pusťme sa o toho!




Omáčka a mäso k sebe skvelo pasujú, špagety z tekvice za nimi vôbec neostávajú, naopak, vytvárajú dokonalú harmóniu chutí.



A ťahajúci sa syr k tomu: jedlo tak návykové, že nebudete chcieť prestať. 




Budete si želať, aby miska bola bezodná a nikdy ste sa nedostali na jej koniec. Avšak, i to raz musí prísť.


Nebudeme roniť horké slzy, veď nie je všetkým dňom koniec a na druhý deň si tekvicu môžeme urobiť znovu. Alebo si počkať na nejaký ďalší, nemenej delikátny recept. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára