Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Pečený baklažán so syrom cottage a chrumkavým orechovým bonusom

utorok, 22. septembra 2015

Pečený baklažán so syrom cottage a chrumkavým orechovým bonusom

Baklažán. Zase. Už ani nepočítam koľký. Pečiem si z neho minipizze {1}, {2}, {3} a netrúfam si odhadnúť, či sa ich niekedy prejem. Keď sa mi však podarí v nejakej akcii ukoristiť baklažánov viac, okrem nich sa snažím prísť ešte s nejakým novým receptom na spestrenie. A tento radím medzi tie obzvlášť vydarené! Dúfam, že som vás už konečne presvedčila o tom, že tento kus zeleniny nie je váš nepriateľ a že nejaký z receptov vyskúšate.

Preto si pripravíme nasledovné:
  • 1 baklažán
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinkovú soľ a sušené oregano podľa potreby
  • 2-3 PL domáceho kečupu
  • 250 g cottage syra
  • 2 poriadne hrste slanej zmesi orechov a čiernych olív (dostať v Lidli, napríklad)
Baklažán umyjeme a po dĺžke nakrájame na 4 hrubšie plátky. Posypeme bylinkovou soľou a necháme vypotiť. Zmiešame nastrúhaný cesnak s olejom, bylinkovou soľou a oreganom. Baklažán osušíme kuchynskou servítkou a potrieme ho olejovo-cesnakovou zmesou. Na to rozmažeme vrstvu kečupu a vidličkou nanesieme kôpky cottage-u, snažíme sa nebrať srvátku (alebo čo je to za tekutinu v ňom..) Môžeme ešte ochutiť soľou, ale pozor, nepreháňame to, navrch ešte príde vrstva zmesi orechov a olív, ktorá už je slaná.


 Baklažán preložíme na plech s papierom na pečenie vymazaného olejom a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť na 15 minút, kým nie je mäkký.








Ak sa vám nepodarí zohnať slaný orechový mix nezúfajte, jednoducho si môžete pripraviť vlastný. V miske zmiešajte orechy so soľou a koreninami podľa vlastného uváženia (trebárs údená papriku, kari, či rôzne bylinky). Zmes rovnomerne rozneste na plech vymazaný olejom a dajte piecť na pár minút do rúry, ale pozor, treba to kontrolovať a aspoň raz premiešať, aby sa orechy nespálili, stáva sa to veľmi rýchlo. 
Takže vám už nič nebráni aby ste si pripravili tieto famózne baklažánové loďky, sú výborné a dokonalosť sama sú práve chrumkavé oriešky. Možno netradičná ingrediencia, ale určite nimi nešliapnete vedľa. 

8 komentárov:

  1. Pečený baklažán je parádna vec! Tiež ho milujem. Veľmi sa mi osvedčila kombinácia s hríbami a balkánskym korením čubrica.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmm, s čubricou to tiež môže byť paráda.

      Odstrániť
  2. Vypadá to výborně! Pečený baklažán se sýrem mám moc ráda, s cottage jsem ho teda ještě nezkoušela, tak budu experimentovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, áno, vyskúšaj! Pečený baklažán je moja láska, prihováram sa.. a s cottage je výborný!

      Odstrániť
  3. Mnamka... Baklažán zbožňujem. Škoda že z cottage mi je ťažko

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mnamka... Baklažán zbožňujem. Škoda že z cottage mi je ťažko

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mnamka... Baklažán zbožňujem. Škoda že z cottage mi je ťažko

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne? A človek by si myslel, že spomedzi rôznych druhov syrov patrí k tým ľahšie stráviteľným..

      Odstrániť