Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Rozpučená chrumkavá maslová tekvica s hummusom

streda 23. septembra 2015

Rozpučená chrumkavá maslová tekvica s hummusom

Ako lepšie osláviť prvý astronomický jesenný deň, než receptom na tekvicu? Určite som to tak neplánovala, vyšlo to zhodou okolností, ale neviem si predstaviť príhodnejší príspevok na dnešok ako tento. Pamätáte si ešte na rozpučené batáty? Skvelé jedlo, skladala som naň ódy a pôvodne som si ho chcela zopakovať, ale na balkóne sa na mňa vyškierala tekvica a tak mi napadlo, že by som si ju mohla upiecť rovnakým spôsobom. Výborná voľba! Naozaj, nepreháňam. Sladučká chrumkavá takmer ako čipsy. Bonus navyše? Kolieska ponoriť do hummusu a krochkať blahom!

Čo sa hummusu týka, vo vyššie zmienenom príspevku je recept na domáci z červenej šošovice, ktorý vrelo odporúčam. Ale nedávno som zbadala v Alberte, že sa na ich pulty dostal konečne aj hummus, v balení 200 g za cenu, nad ktorou síce moja peňaženka trochu smoklí, ale zase neroní slzy dňom i nocou. Mám obľúbený z Kauflandu, ktorý však v Čechách nedostať (aspoň som ho tu neobjavila), takže ma potešilo, že som natrafila na alberťácky. Chuťovo sú si dosť podobné, i keď menší rozdiel tam cítiť je. Možno to bude spôsobné podielom tahini pasty alebo nejakej inej zložky, každopádne pochutíte si tak či tak.



Prejdime už k postupu, aby som vás len zbytočne nenaťahovala:
  • 1 maslovú tekvicu
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • bylinkovú soľ
  • oregano
  • zmes talianskeho korenia
  • hummus (domáci či kúpený) 
Tekvicu umyjeme a nakrájame na kolieska. V tej časti, kde sú jadierka ich vydlabeme. Dáme ich variť do posolenej vody, kým nie sú dostatočne mäkké. Kolieska vyberieme na plech s papierom na pečenie vymazaným olejom a vidličkou ich rozpučíme, snažíme sa na nich vytvoriť vrúbkovanie a stlačiť takmer ako čipsy. Zmiešame olej s nastrúhaným cesnakom, bylinkovou soľou, oreganom a zmesou talianskeho korenia. Ochuteným olejom potrieme všetky tekvicové čipsy a dáme ich piecť do rúry na 20-30 minút, kým nie sú na okrajoch poriadne chrumkavé. Ale pozor, kontrolujeme to, aby sa úplne nepripiekli! Servírujeme spolu s hummusom (či inou obľúbenou omáčkou, ale ja sa prihováram zaň..).





Máte radi čipsy a neviete sa ich vzdať? Mám pre vás riešenie, ktoré je omnoho chutnejšie a neporovnateľne zdravšie. Vymeňte ich za tieto rozpučené tekvicové kolieska, sladké, chrumkavé, proste mňam! S hummusom k sebe pasujú ako strýko Držgroš k striebornému štvrť doláru! 
Mimochodom, s tekvicou nekončím, určite v blízkej budúcnosti nejaké recepty pribudnú, tešte sa!

2 komentáre:

  1. Dýně a hummus je další moje oblíbená kombinace. Tenhle hummus si taky občas kupuji, ale máš pravdu, že cena je nic moc... Občas beru taky v Marks and Spencer, pokud natrefím na slevu, ten mi chutná ještě víc. Ale holt domácí je domácí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Domáci okrem toho, že je určite lepší ak z obchodu má výhodu práve aj v tom, že cenovo to vyjde lepšie. Lenže podľa seba viem, že človek je tvor lenivý a často zaneprázdnený, takže niekedy nie je iná možnosť, než využiť už ten hotový. Z M&S som ešte neskúšala, možno sa raz o ňom obzriem, ale mám to od ruky..

      Odstrániť