Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Brokolicovo-hráškový krém, pečená tekvica a korenený cícer

nedeľa 15. mája 2016

Brokolicovo-hráškový krém, pečená tekvica a korenený cícer

Ja a moje experimentovanie - občas sa stane, že sa popálim. Ani nie tak v tom prenesenom slova zmysle, už sa poznám, viem čo od seba môžem čakať a akú chuť obľubujem (myslím, že som dokonca ešte nemusela sebou vytvorené jedlo s hnusom vyhodiť), skôr si nedám pozor a skončím s nepeknými jazvami a pľuzgierami, porezanými prstami a podobne. Čo sa mi však stáva so zdrvujúcou pravidelnosťou, je hotový výbuch v kuchyni. Po mojom pôsobení to tam vypadá ako po vyčíňaní piatich armád s príspevkom prírodnej katastrofy. Ale ono to za to stojí, keď je výsledkom podobná delikatesa ako dnes. A to som opäť len skombinovala niekoľko ingrediencií nutne sa dožadujúcich pozornosti. Nie je nič horšie ako zvädnutá brokolica so žltými výtrusmi všade naokolo a podozrivo mäkká tekvica..

Pečený cícer:
  • 1/2 hrnčeka cíceru, v suchom stave
  • 1 ČL sójovej omáčky
  • 1 ČL worchestrovej omáčky
  • 1 ČL sladkej čili omáčky
  • 1 ČL kokosového oleja
  • 1/2 ČL údenej papriky
Krém:
  • 1/2 brokolice
  • 1/2 veľkej konzervy hrachu
  • trochu bylinkovej soli
Na dokončenie:
  • 1/2 maslovej tekvice
  • 2 ČL kokosového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • bylinkovú soľ podľa chuti
Večer namočíme cícer do vody a necháme ho napučať. Na druhý deň vodu zlejeme a uvaríme ho v novej. Hotový cícer v miske ochutíme sójovou, worchestrovou a čili omáčkou, kokosovým olejom a paprikou. Rozložíme ho na plech s papierom na pečenie. Pridáme k nemu tekvicu, zbavenú jadierok, nakrájanú na kocky, obložíme kôpkami kokosového tuku a cesnakom, osolíme. Na plechu poriadne premiešame a vložíme do vyhriatej rúry piecť na 15 minút (prípadne viac, aby bol cícer opečený a chrumkavý).


Na krém umyjeme a rozoberieme brokolicu, dáme variť do posolenej vody spolu s hrachom až domäkka. Väčšinu tekutiny zlejeme, aby sme dosiahli naozaj hustý krém a zeleninu premiestnime do smoothie makera (alebo zvolíme ponorný mixér) a rozmixujeme úplne na jemno. 
Krém vlejeme do misky a navrstvíme naň upečenú tekvicu a cícer. 





Musím priznať, že dnes mi horúca miska lahodného krému a náznak štipľavého padli mimoriadne vhod, pretože hoci sa sem-tam spoza mrakov objavilo slniečko, inak bola celkom klendra. Takže čo? Telo treba prehriať, zvonka svetrom, zvnútra napríklad touto výbornou kombináciou zeleniny a strukovín. Samé vitamíny!

4 komentáre:

  1. Ahoj :) konečne som ťa opäť našla :) toto jedlo vyzerá úžasne, keď budem mať viac času istotne budem pokračovať v skúšaní tvojich receptov... ako sa inak máš? čo škola?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, budem len a len rada, ak niečo vyskúšaš, rozhodne daj potom vedieť, ako to dopadlo.
      Mám sa.. čo ja viem, v rámci možností, vždy môže byť horšie. Ďakujem za opýtanie. A už dávno nie som školopovinná.

      Ako sa darí tebe? Už by malo byť zase skúškové (nechcem provokovať..), zvládaš to? Krásny deň!

      Odstrániť
    2. Ahoj :) už mám po skúškovom, bohužial, pretože ma čaká čosi horšie- obhajoby. Tak nejak to zvládam.

      A si teraz na SK po škole či v CZ?

      Odstrániť
    3. Ahoj, stále som v Čechách a som tomu len rada, pretože si neviem predstaviť, že by som si dokázala nájsť prácu u nás v meste. Tam je to hladová dolina.

      Jedja, obhajoby, tak to pevné nervy, veľa šťastia, kopec odhodlania a budem držať palce, nech sa to podarí!

      Odstrániť