Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šošovicová placka/krusta/pizza {variácia na placky Socca} s hummusom a vajciami

pondelok 6. júna 2016

Šošovicová placka/krusta/pizza {variácia na placky Socca} s hummusom a vajciami

Spomínate si na príspevok spred pár dni na taliansku placku >>Socca z cícerovej<< múky? Dnes tu mám obmenu s použitím šošovice! Z prvého pokusu som vychytala drobné muchy a tentokrát bola úplne dokonalá! A že ma pečenie z múky vyrobenej zo strukovín poriadne chytilo môžete poznať z prostého faktu, že som recept opakovala takmer okamžite. Čo už o niečom svedčí, keďže ja sa obvykle pri aplikácii záväzkov rozhýbavam svižnosťou geriatrického oddelenia. Navyše, verzia, ktorú vám ponúknem dnes je ešte exkluzívnejšia, pretože okrem iného demonštruje, ako strukovinovú múku možno využiť na korpus, čoby základ na pizzu. A to je teda niečo! Nepoznám veľa ľudí, ktorí by túto inú taliansku pochúťku z duše neznášali, odporcovia sa nájdu skôr preto, že ju radia do kategórie "prudko nezdravé". Tak týmto im vytrieme kocúra: dá sa to aj.. hmm, nemám rada také to škatuľkovanie, ako "zdravé", "zakázané", "bez výčitiek", "za odmenu", ale povedzme: uvedomelejšie. Áno, to je správny výraz. A bez ďalších rečí, už k veci:

Na 2 placky (priemer 22 cm):
  • 1 hrnček šošovicovej múky (stačí zomlieť v suchom stave na prášok pomocou mixéra)
  • 1 a 1/2 hrnčeka vody (možno i viac, záleží, ako dobre šošovica vsaje tekutinu - cesto musí byť redšie; stekať z lyžice)
  • 2 PL ochuteného oleja
  • trochu korenia na pizzu
Na obloženie:
  • 100 g cícerovej pomazánky s príchuťou červenej repy (mám z Lidlu, ale ak je čas a možnosť, preferujem domácu!)
  • 2 vajcia
  • trochu korenia na pizzu
Šošovicovú múčku v mise zalejeme vodou a olejom, ochutíme a dobre premiešame. Necháme cesto odstáť minimálne 2 hodiny, aby strukovina vpila tekutinu a nabobtnala. Rozpálime rúru na najvyššiu možnú teplotu pri zapnutom vrchnom ohreve a vložíme do nej okrúhlu formu potretú olejom alebo vyloženú papierom na pečenie. Do horúcej formy vlejeme asi dve naberačky cesta, zakrúžime ňou, pobúchame o dosku, nech sa cesto rovnomerne v tenkej vrstve rozleje do všetkých strán. Dáme do rúry a pečieme aj 30 minút, kým povrch nie je popraskaný a okraje sa samy odlepujú od dna. Placka musí byť chrumkavá.


Potom povrch natrieme cícerovou nátierkou, rozklepeme naň vajcia a ochutíme korením. Vrátime späť do rúry, ohrev prepneme na vrchný i spodný režim a zmiernime teplotu. Pečieme, kým vajcia nespevnia - to už podľa vlastných preferencií (niekto ich rád tekutejšie, iní zase prepečené). Hotovo, vyberieme, konzumujeme, chrumkáme, krochkáme blahom!





Neviete, ako do svojich ratolestí dostať strukoviny? Chcete zvýšiť ich príjem v jedálničku, ale prídu vám príliš fádne a nemáte inšpiráciu? Predstavujem riešenie všetkých vašich problémov! Detiská oklamete jednoducho: vypadá to ako pizza? Má to oblohu ako pizza? Chrumká to ako pizza? Tak potom: je to pizza! A keď si predstavím, koľko možných i nemožných druhov sú schopní v reštauráciách vymyslieť, nehrozí, že by ste upadli do stereotypu. Buďte kreatívni!

2 komentáre:

  1. vyprskala som pri "geriatrickom oddelení" :D a jop je naozaj uvedomelejšia :) inak ja mám už asi aj po záruke sojovú múku, môžem to aj s ňou?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevidím prekážku, prečo to neskúsiť aj so sójovou. Určite zafunguje, akurát neviem, aká je jej "sacia" schopnosť. Takže s pridávaním vody postupovať s pomocou intuície.

      Odstrániť