Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cuketové rolky plnené ricottou s červeným Cheddarom

streda 12. júla 2017

Cuketové rolky plnené ricottou s červeným Cheddarom

Cuketu s ricottou kombinujem rada. Je to viac než vydarené spojenie a vždy si na ňom nesmierne ulahodím. Zapečením v rúre sa syr transformuje do lahodného akoby krému a obalí jemne chrumkavú cuketu, ktorej chuť sama o sebe nie je príliš výrazná, takže práve ricotta hrá najdôležitejšiu úlohu. Ak by Vám nestačil jeden recept, nakuknite >>SEM<< na trochu inú prípravu roliek, prípadne ešte >>SEM<< na "lasagne".
Pre jednoduchšiu manipuláciu s cuketou som sa rozhodla ju vopred grilovať, aby zmäkla a bola ľahšie formovateľná. Nezaberie to veľa času, hotová je rýchlo a výsledný efekt rozhodne oceníte, pretože pôjde bez námahy zvinúť a nebudete si tak šklbať vlasy, že sa vám prípadne láme. Následne už iba stačí vopchať dnu ricottu poriadne ochutenú cesnakom, pretože prečo nie? Je lahodný a zdravý. Musím priznať, že okrem tej krémovej konzistencie pokrmu mám rada prímes paradajkovej šťavy. Tentokrát som použila radšej čerstvú zeleninu, je to omnoho zdravšie a chutnejšie, nepustí zas toľko tekutiny, aby vznikol v mise jeden veľký "bordel", ale jej prítomnosť je akurát postačujúca, aby jedlo oživila. No a čo by to bola správne zapečená zeleninová misa bez extra syra na povrchu? Voľba padla na trochu luxusnejší a výrazný exemplár typu Cheddar červenej farby: Red Leicester. Je božský! Výborne sa rozpúšťa, i chuťou pripomína Cheddar, ale predsa len v ňom cítiť i čosi iné. Charakteristickú farbu mu dodáva mletý plod rastliny orleáníka barvířského (neviem, ako túto rastlinu nazývame v slovenčine, google sklamal) menom Annatto. Nemusíte použiť použiť práve tento druh syra, stačí klasický Cheddar, ale pokojne i Gouda, Eidam, Niva, proste niečo, čo sa dobre roztápa. Mne sa okrem iného ráta jeho sfarbenie, hneď to daný pokrm trochu ozvláštni.
Čo sa už samotného výsledku týka, ako u veľkej väčšiny jedál, bojovala som s prezentáciou jedla. Verte mi, ako vždy hovorím, o chuti sa ani nebavme, tam je to jasná záležitosť, nekonzumovateľné a odporné veci by som predsa na blog nedávala. Horšie je to so servírovaním. Keby som vám chcela odhaliť vnútro roliek, dopadne to akoby na tanieri pristála jadrová hlavica. Na druhej strane, z jednoliatej kocky, ktorú prenesiem z misy v jednom bloku sa toho veľa nedozviete. Ach, dilema food bloggera.. 😞😖😕. Neviem ako to robia ostatní, bohužiaľ, asi sa to nikdy nenaučím, preto mi odpusťte. Náhradou nech vám je recept, ktorý hlavne fantasticky chutí, pretože to je to podstatné!
  • 1 veľkú cuketu alebo dve malé: použila som zelenú aj žltú
  • 150 g ricotty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 0.5 ČL muškátového orieška
  • trochu citrónovej šťavy
  • korenie na grilovanú zeleninu, podľa chuti
  • 50-75 g syra Red Leicester (alebo iného, viď návrh vyššie)
  • 1 veľkú paradajku
Cuketu nakrájame po dĺžke na tenké plátky. Na kvapke oleja ich postupne grilujeme v grilovacej panvici, z oboch strán, kým sa nevytvorí charakteristická vzorka a sú dostatočne mäkké, aby šli ľahko tvarovať. Medzitým v mise zmiešame ricottu, pretlačený cesnak, muškátový oriešok a korenie plus citrónovú šťavu. 


Na jednotlivé plátky cukety uložíme lyžičku syra a zvinieme do roládky. Spojom nadol ich ukladáme do formy na pečenie. Zvyšný syr roztrieme po povrchu roliek a naň umiestnime na kolieska nakrájanú paradajku. Všetko posypeme strúhaným syrom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15-20 minút, kým povrch nie je zlatistý a syrová omáčka trochu buble. Pár minút necháme vychladnúť a potom servírujeme posypané pažítkou. 


Nie je problém porciu uzavrieť do prenosnej misy a konzumovať až na druhý deň (ostatne, tento osud čakal aj moje rolky) a to ako samostatné, tak aj so zeleninou navyše, keby sa nám málilo. U mňa to vyhral ľadový šalát. 
Tú misku som však nedokumentovala, bola ešte ošklivejšia, ako nasledujúce fotky (ale naozaj som sa snažila!). 






Sezóna cukiet je teraz v plnom prúde, jednu gigantickú mám ešte v komore a trápim svoje mozgové závity, ako s ňou čo najefektívnejšie a najzaujímavejšie naložiť. Preto v priebehu nasledujúcich dní očakávajte priehršť receptov s touto plodinou. Dúfam, že Vám to nepôjde príliš na nervy. Zastávam však názor, že je treba pracovať s čerstvými potravinami, keď sú dostupné. 
A ak by sa Vám uľútostilo, napíšte mi tipy na cuketové pokrmy, nechám sa inšpirovať!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára