Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kakaový Chia puding s ovocím / Cocoa Chia Pudding

piatok 28. júla 2017

Kakaový Chia puding s ovocím / Cocoa Chia Pudding

Chia je to smola, chia? Vaša, vaša! Ak by ste nevedeli, o čo sa jedná, pozrite sa, prosím, sem: >>ukážka<<.
Niekoľko príspevkov dozadu, kde som Vám prvýkrát predostrela recept na puding z chia semienok som sa rozpísala o histórii a motivácii k jeho vzniku. Nebudem sa preto opakovať ako papagáj a zamierte rovno >>TAM<<. Vedela som však, že neostane len pri "testovacom" škoricovom, zákonite musel nasledovať kakaový. Pretože kakao, respektíve čokoláda, to je to, čo ma vždycky charakterizovalo. Za čias, kedy svetu vládli bohovia a po povrchu zemskom sa premávali hrdinovia, som dokázala na posedenie zjesť celú čokoládu, ak sme šli na zmrzlinu, vždy som musela mať príchuť kakaovú, puding sa u nás doma varil takmer bez výnimky hnedý, pre legendárne termixy platilo to isté. Palacinky síce mohli byť lekvárové, ale vedľa jednej takej sa bezpodmienečne musela objaviť druhá s grankom. Och a keď už sme pri tom granku, kam až pamäť ľudstva siaha, deň sme so sestrou štartovali hrnčekom teplého kakaa. Od škôlky až do nástupu na vysokú školu. Z tohto možno usúdiť, že táto ingrediencia bola mojou drogou, ťažko sa jej odolávalo. Aj koláčom som dávala prednosť radšej poriadne čokoládovým, než tým ovocným. Preto sa nesmierne čudujem sama sebe, ako sa mi z čokoládovej závislosti podarilo vyslobodiť a nastolila som si úplne iný životný štýl. Tu i tam sa však stane, že podľahnem i dnes a do môjho repertoáru túto surovinu vpašujem. Tak napríklad, tajnou ingredienciou do čili pokrmov sa mi kakao osvedčilo. Občas na zahnanie sladkého vložím do pusy kocku čokolády. Som len človek a neberiem to tragicky. Prečo by som si mala niečo striktne odopierať, keď nemusím? Zo začiatku som tieto veci brala ako strašné zlyhanie, neveru voči novým princípom, ale zdravý rozum sa nakoniec prebral a dal si s mojim svedomím dlhý rozhovor. Takže dnes to už mám nastavené trochu inak. Chvalabohu. I pre vás, pretože inak by som vám podobné recepty nemohla prezentovať. Ale to som sa príliš obsiahlo rozpísala o sebe a osobných záležitostiach, venujme sa radšej chia pudingu, ktorý si zaslúži viac pozornosti. Čo k nemu napísať? Dve dôležité veci: jeho konzistencia je tentokrát dokonalá, presne taká, akú som si predstavovala, správne hustá. Upozorňujem, neľakajte sa, je trochu rôsolovitá a lepkavá, ale tak to má byť. Po druhé, je len a len vo vašej réžii, ako si v konečnom dôsledku celý puding prispôsobíte. Intenzitu kakaovej chuti si viete regulovať jednoduchým prisypaním ďalšej lyžičky, servírovať ho možno s akýmkoľvek ovocím, müsli, orieškami, naozaj čímkoľvek, čo sa vám k pudingu hodí. Pre mňa za mňa s gumovými medvedíkmi. Podmienkou je, aby to zodpovedalo vašim maškrtným jazýčkom.

Na dva podobné poháre:
  • 230 ml mlieka
  • 35 g chia semienok
  • 1 ČL holandského kakaa
  • ovocie a posýpku podľa nálady, v tomto prípade: jablko a černice (Pavlína, ďakujem za ne!), lieskové orechy
Chia semienka zalejeme mliekom, pridáme kakao a poriadne zamiešame. Hmotu necháme odstáť v chlade niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby mali možnosť poriadne nabobtnať. Je vhodné puding niekoľkokrát premiešať, aby sa v ňom nevytvorili nekompaktné hrudky, ale bol jednoliaty. V čase podávania doplníme ovocím a posýpkou. Hotovo!








A čo vy, ako ste na tom s čokoládou, respektíve kakaom? Bez problémov odoláte, alebo by vás od nich museli odstrániť leda tak buldozérom? Ako a kde všade používate chia semienka? Napíšte mi do komentárov, inšpirácia sa zíde vždy. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára