Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Turecký šalát z bielej fazule (a s vajcom na mäkko)

piatok 21. júla 2017

Turecký šalát z bielej fazule (a s vajcom na mäkko)

Prechádzala som si zoznam posledných svojich publikovaných príspevkov a s prekvapením zistila, že už dávno nepadol recept na nejaký šalát v pravom slova zmysle. Ako je to vlastne možné? Nastal pravý čas to zmeniť, veď nie je lepšia doba dopriať si priehrštie čerstvej zeleniny ako v lete. Nie, že by som ju nejedla na kilá (až tony), ale vypadá to tak, že operujem najmä s tepelne spracovanou. Alebo sa nedostane na blog, to je tiež jeden z hlavných dôvodov. Pretože kombinujem svoju osvedčenú klasiku a keď mám možnosť oddávať sa domácim uhorkám a paradajkám, dostanú prednosť pred akýmikoľvek zložitosťami a inováciami. Koniec koncov, od kurzu som sa neodchýlila ani trochu, i tento pokrm ich obsahuje.
Príjemnou zmenou je však zdroj bielkovín. Fazuľu nepoužívam až tak často a ak, frekventovanejší je jej červený variant, no tento raz som do tohto Tureckom inšpirovanom šalátu prisypala bielu. Paradoxom je, že ju mám vlastne radšej, ako obyčajnú, ale ak používam suchú a varím si ju sama (nie z konzervy), aby som dosiahla rovnakú mäkkosť, až takmer rozvarenú textúru, musí sa na sporáku trápiť dlhšie. Teda za predpokladu, že to nie je maslová biela fazuľa. Tá je hotová raz-dva.
Malou zaujímavosťou tohto receptu je príprava takzvanej narýchlo kvasenej cibule. Odsledovala som, že ak ju konzumujem surovú, nekamaráti sa so mnou a často ma po nej páli záha. Nie vždy sa mi však chce opekať ju na oleji, najmä ak mám chuť na niečo ľahké a svieže. Už teraz viem, že na to existuje ľahká pomoc. Spariť ju vriacou vodou, pridať kyslé zložky ako ocot a citrónovú šťavu a extrémne rýchlo ju v podstate sterilizovať. Zmäkne a naviac jej to dodá príjemnú chuť, ktorá zjemňuje jej charakteristickú ostrosť.
Pre väčšiu výživnosť je tento šalát doplnený ešte vajcom, ktoré Turci vo svojej kuchyni využívajú pomerne často. Tu to nechávam na každom z vás, nie je podstatné, pre akú formu sa rozhodnete, podstatnou vecou je nevynechať ho. U mňa vyhralo varené na mäkko, pretože je o mne už asi známe, že zbožňujem polotekutý (až nedovarený) žĺtok, ktorý sa po prekrojení do taniera rozleje a prirodzene tak zeleninu obalí akousi pseudo omáčkou.

Šalát (jedna porcia, ktorú máte možnosť vidieť na fotkách):
  • 130 g hotovej bielej fazule
  • 150 g domácich paradajok
  • 150 g domácej uhorky 
  • veľkú hrsť čerstvej bazalky
  • 1 vajce, uvarené namäkko (metódu voľte podľa ľubovôle)
  • trochu korenia na zeleninu
Rýchlo kvasená cibuľa:
  • pol cibule
  • hrnček vriacej vody
  • 2 ČL jablčného octu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • trochu soli a korenia
Cibuľu nakrájame na tenké mesiačiky, zalejeme vriacou vodou, ochutíme octom, citrónom,  soľou a korením a v náleve necháme odstáť. Čím dlhšie, tým lepšie, ale takto kvasenú cibuľu je možné podávať už po 15 minútach. Dĺžka sterilizácie ovplyvní jej chuť a ostrosť. 

V mise zmiešame fazuľu, nakrájané paradajky, uhorky a bazalku. Zeleninu posypeme korením a premiešame. Pridáme cibuľu precedenú z nálevu a uvarené vajce. Hotovo, podávame!





To sme mali fotky pred dekonštrukciou, teraz sa pozrime na výslednú misku..





V jednoduchosti je krása. Ako vidíte, jedná sa v podstate o obyčajné a možno na prvý pohľad nezaujímavé suroviny, ale dokopy výborne ladia a vytvárajú tak plnohodnotné a na živiny bohaté jedlo. Najviac sa mi páči, ako šikovne je v ňom spracovaná cibuľa, ktorá môže mať podobné účinky na váš organizmus ako u mňa. Dúfam, že oceníte malý tip na "oklamanie nepriateľa" a metódu vyskúšate. Spolu s týmto šalátom. Dobrú chuť! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára