Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Cuketovo kukuricový šalát so zálievkou/dresingom/vinaigrette zo sušených paradajok

utorok 25. júla 2017

Cuketovo kukuricový šalát so zálievkou/dresingom/vinaigrette zo sušených paradajok

Objavila som zase ďalší, síce extrémne jednoduchý, ale zato výnimočne chutný, naviac do letných akcentov odetý šalát. Jeho bázu netvorí príliš mnoho ingrediencií, zato je vylepšený taaaak dobrou ..ehm, zálievkou? dresingom? omáčkou? Vyberte si, na tom nezáleží. Hlavne, že sa od nej nebudete chcieť odtrhnúť. Určite sa bude hodiť k miliónu iných pokrmov, preto odporúčam zapísať si tento recept za uši (alebo aspoň niekam do poznámok v notebooku/mobile) a vracať sa k nemu podľa potreby.
No čože teda robí tento šalát tak letným? Po prvé, cuketa a kukurica. Typicky letné plodiny. Po druhé, spôsob prípravy, ktorým je grilovanie. Nie je nič sezónnejšie, všakže? A potom samotná zálievka: je svieža, lahodná, nabitá výraznými komponentmi, ako sú sušené paradajky (ó, áno, mňam), čerstvá bazalka, citrónová šťava, všetko veci, ku ktorým inklinujeme skôr v teplých ročných mesiacoch. V mojom ponímaní sa však každý poriadny šalát neobíde bez kvalitnej bielkovinovej zložky a tak som ho proste musela doplniť o, na prvý pohľad ľubovoľnú, ale v konečnom dôsledku povinnú ingredienciu.
Dámy a páni, nekrúťte nosom, privítajte tvarůžky/tvarôžky/syrečky! Dobre, som si vedomá toho, že niekoľkým z vás sa práve prevrátil žalúdok a obídete ich širokým oblúkom. Nič vám nebráni v tom vymeniť ich za syr, ktorý máte radšej. Taký camembert, či kozí syr vôbec nie sú na zahodenie. Ja proti nim zášť neprechovávam, naopak, pociťujem k nim hlboké sympatie, takže keď sa mi naskytla možnosť dopriať si ich, neodolala som a pri prvej príležitosti vymyslela jedlo, v ktorom by mohli zažiariť. A to sa podarilo. S grilovanou kukuricou a cuketou tvoria skvelú trojicu a naviac, keď k tomu pripočítame už ospevovanú zálievku (mimochodom, terminus technicus je vinaigrette), budete mi musieť dať za pravdu a rovnako skonštatovať, že tento pokrm je vyladený do posledného detailu. Neviem si predstaviť, že by mu niečo chýbalo. Jedine väčšie množstvo. Keby som tak mala 7 žalúdkov, och, rada by som ich týmto naplnila po samý okraj.
  • 1 strednú cuketu
  • 1 cukrovú kukuricu
  • trochu oleja
  • korenie na grilovanú zeleninu
  • 50 g (na jednu porciu) tvarôžkov
Zálievka/vinaigrette:
  • pol hrnčeka sušených paradajok + vriacu vodu (za predpokladu, že používame skutočne suché paradajky, nie tie naložené v oleji - v tom prípade tekutina nutná nie je)
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • dve plné hrste čerstvej bazalky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • ⅓ hrnčeka kvalitného oleja
  • korenie a soľ podľa chuti (ale opatrne, paradajky sú výrazne ochutené!)
Kukuricu predvaríme v osolenej vode do mäkka. Cuketu nakrájame na kolieska, ochutíme korením a na grilovacej panvici na kvapke oleja z oboch strán opečieme, kým sa na povrchu nevytvorí charakteristická mriežka. Podobným spôsobom spracujeme aj klas kukurice. Ugrilovanú ju rozoberieme na jednotlivé zrná, premiešame v tanieri s cuketou a doplníme syrom.

Paradajky sú z orientálneho týždňa v Lidli.

Sušené paradajky zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, kým nezmäknú. Preložíme ich do vysokej nádoby (precedené) a prilejeme k nim olej i šťavu z citróna. Doplníme bazalkou, cesnakom, korením a soľou a pomocou tyčového mixéra alebo smoothie makera/robota rozmixujeme na hmotu s malými kúskami paradajok. V prípade potreby rozriedime vodou, aby zálievka bola dostatočne tekutá. Prelejeme ňou hotový šalát a podávame!



V sobotu bolo výnimočne konečne horúco, takže som si pripravila kotol ľadového čaju s čerstvou mätou a popíjala ho v tomto "hipsterskom" Mason pohári s viečkom na slamku. Štýlové, nie? 




Sušené paradajky sú výrazné a jedinečné, v akomkoľvek jedle ich spoznáte okamžite, naviac som okúsila pre mňa novinku v ich úplne sušenej podobe, mimo olejového nálevu. Tým je ich chuť ešte výraznejšia, takže vôbec nebudete potrebovať zálievku dodatočne ochucovať. A prosím, dajte syrečkom šancu, sú lahodné, jemné a naviac tak zdravé! Stačí si zapchať nos, ak ich aróma je jediný problém a pustiť sa smelo do nich. Okrem toho, neviem, prečo sa voči nim vedú také predsudky, nemyslím si, že by smrdeli podstatne viac ako taký plesňový modrý syr. Aj ten má určitý pach a nikto sa nad tým nepozastavuje. Vyskúšajte!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára