Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kuracie prsia s baklažánom v smotanovej omáčke

piatok 18. augusta 2017

Kuracie prsia s baklažánom v smotanovej omáčke

Po včerajšej odbočke od baklažánu sa k nemu dnes opäť vrátime. A ako som už v >>príspevku<< naznačila, dnes poteším aj mäsožravcov. Dáme si kuracie prsia! Ale nie hocijaké, obalené vo výdatnej smotanovej omáčke, ktorá vynikajúco spája obe hlavné ingrediencie tohto pokrmu. Dobre, možno si spomínate, že v >>tomto<< článku som trochu ohŕňala nad prsiami nosom, ale tento raz sa ich použitie javí vhodné.
Mäso ako také je suchšie, ale keď ho zalejeme štedrou dávkou krému, skutočne nehrozí, že by nám ťažko kĺzali dolu krkom, hoci by sme ich varili dlhšie. Mimochodom, to už nechám na vás, akú hustú či riedku ju budete chcieť, každý preferuje niečo iné. Napríklad ja som za tie hutné a kompaktné, v ktorých lyžica stojí ako v betóne. Preto omáčku nechávam redukovať viac, ale opakujem: každému podľa jeho gusta.
Čo sa ostatných zložiek týka, vystačíme si s krátkym zoznamom. Nechcela som toto jedlo príliš "preplácať", naplno sa nechám opantať samotnou chuťou baklažánu a ak mám byť úprimná, kuracie v tomto prípade hralo len druhé husle. Dobre, až tak ho nezatracujem, mäsko plné bielkovín a živín je u mňa vždy vítané, ale ak sa jedná o baklažán, tu nepoznám brata. Respektíve sestru, lebo brata nemám 😆. Správne pripravený baklažán je jemný, rozplýva sa na jazyku a jeho dužina samotná pripomína rôsolovitú/omáčkoidnú konzistenciu, no doplnok v podobe smotany pokrmu, samozrejme, dodá ešte krémovejšiu konzistenciu. Na jeho ochutenie nám postačí cesnak a nejaké to korenie: zvolila som kari, koriander, trochu soli a mletého čierneho. Na záver takmer povinná čerešnička na torte, ktorou je citrónová šťava pre akurátnu kyslosť a čerstvý petržlen pre farbu i spestrenie. A v podstate sme dobojovali. Načo zbytočne komplikovať, keď si môžeme jednotlivé komponenty vychutnať v ich plnej sile a oddať sa ich vábeniu?
  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 veľký baklažán
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trochu oleja
  • 200 ml smotany na varenie (12 %)
  • 1 ČL mletého kari
  • 1 ČL mletého koriandru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • čerstvý petržlen na ozdobu
Prsia nakrájame na kúsky s veľkosťou sústa a na oleji ich sprudka osmažíme. Vyberieme bokom a zatiaľ im nevenujeme pozornosť.
Baklažán nakrájame najprv na kolieska, osolíme ich a necháme minimálne 15 minút odstáť, aby vylúčili horkastú tekutinu. Tú kuchynskou utierkou odsajeme a dokrájame ich na kocky. Prisypeme ich do výpeku v panvici a opekáme, spolu s posekaným cesnakom, kým nie sú zlatisté. Dnu vrátime mäso, všetko ochutíme koreninami (kari, koriandrom, soľou a mletým čiernym), premiešame a vlejeme kelímok smotany.
Na miernom plameni varíme do zhustnutia a požadovanej konzistencie. Na záver pokropíme citrónovou šťavou a ak je to potrebné, doladíme pochutiny.
Servírujeme do misiek a podávame s petržlenovou vňaťou.







Hoci som uviedla, že napriek malému množstvu ingrediencií tomuto jedlu nič nechýba, možno malý bonus predsa len neuškodí. Čo tak kešu oriešky? Posypať ich navrch pre chrumkavé prekvapenie, áno, prosím, to sa mi pozdáva. Ale inak je to tak ako som napísala, spojenie baklažánu, smotany a pŕs je delikátne a zaslúži si vašu pozornosť. Preto ma nenechajte dlho prosiť, postavte sa k sporáku a vykúzlite panvicu plnú maškrty! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára