Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kuracie štvrte z panvice na olivách a artičokoch

štvrtok 3. augusta 2017

Kuracie štvrte z panvice na olivách a artičokoch

Neviem čím to je, ale tento pokrm na mňa priam kričí Stredomorím. Nieže by som tam chodila každý druhý týždeň a mala odkiaľ získavať tieto dojmy. Ale tak nejak si predstavujem jedlo, ktoré by mi naservírovali trebárs v Grécku. Hlavnú zásluhu na tom majú zelené olivy a marinované artičoky, okrem nich ešte čerstvé bylinky a svieža paradajková salsa. Je to chod ideálny do týchto horúcich dní, pretože napriek tomu, že je pomerne sýty, kuracie mäso zo stehna nie je ťažké pre organizmus na spracovanie a artičoky s olivami pôsobia občerstvujúco. V kombinácii so šťavnatými paradajkami určite.
Neoceniteľným bonusom tohto receptu je nenáročnosť jeho prípravy. Všetko sa varí v jednej panvici, takže neznečistíte polku kuchyne a proces je pomerne rýchly, preto ju ani neohrejete do ešte nepríčetnejších teplôt. Tomu hovorím win-win situácia: minimum riadov na umývanie, čo najmenej minút strávených v dosahu horáka sporáku. To som na Vás milá, všakže?
Možno Vás bude lákať použiť kuracie prsia namiesto stehien, respektíve celých štvrtí, ale, prosím, nerobte to. Podľa mňa sú prsia príliš preceňované. Veľmi ľahko sa dajú "pokaziť" ak neustriehneme dobu ich prípravy a potom sú suché, ako saharská púšť. Ak by ste si tým chceli ešte viac skrátiť samotné varenie, dve-tri minútky navyše, ktoré mäso s kosťou potrebuje už naozaj nezavážia. A odmenou Vám bude omnoho lahodnejší a šťavnatejší pokrm. Dobre, sú ľudia - odborníci a nadaní od prírody, ktorí nemajú problém a z každého typu mäsa vykúzlia delikatesu hodnú michellinskej reštaurácie, ale osobne si myslím, že v tomto prípade sa do receptu hodia stehná viac, pretože akoby boli schopné pojať a vsiaknuť viac omáčky a štiav. A to je to čo chceme. Ani kvapka z lahodného výpeku nesmie vyjsť nazmar!
Ani na dodatočné pochutiny nie je pokrm náročný. Keďže olivy sú už dostatočne výrazné a zväčša poriadne slané, stačí len štipka korenia na vyladenie. Navyše, ak použijeme artičoky marinované v bylinkovom oleji, skutočne viacej pridávať netreba, aby sa medzi sebou všetko nebilo. Ak sa aj Vy aspoň prostredníctvom tohto kuraťa chcete dostať k moru, stačí zavrieť oči, predstaviť si šum vĺn a cvrlikanie cikád, napichnúť na vidličku poriadne sústo šťavnatého mäska a ilúzia je dokonalá.
  • 500-600 g kuracích štvrtí s kosťou a kožou
  • pol cibule
  • 1 PL jablčného octu
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • pol pohára artičokov marinovaných v bylinkovom oleji + 1 PL tohto oleja
  • korenie na grilované kura
  • celé balenie zelených olív
  • čerstvý petržlen alebo bazalku na ozdobu
  • na rýchlu paradajkovú salsu:
    • 2 mäsité paradajky
    • 1 ČL balzamikového octu
    • obľúbené korenie
Lyžicu oleja nalejeme do woku alebo hlbokej panvice, sprudka na ňom zo všetkých strán opečieme kuracie štvrte i s kožou a vyberieme ich bokom do nádoby. Posypeme korením, necháme odpočívať a pokračujeme vo varení.
Do výpeku pridáme nasekanú cibuľu a osmažíme ju spolu s octom, neskôr prihodíme posekaný cesnak a opečieme, len kým sa nerozvonia. Do panvice vrátime späť mäso, premiešame a podlejeme vodou. Panvicu prikryjeme a pod pokrievkou dusíme podľa potreby, kým mäso nie je mäkké a ľahko sa oddeľuje od kosti. Priebežne kontrolujeme a podlievame vodou, ak sa vyparuje príliš rýchlo.


Na posledných pár minút zložíme pokrievku, pridáme olivy a artičoky a necháme všetko dopiecť, nech sa prepoja všetky zložky a mäso nasiakne novými šťavami. Mal by nám vzniknúť pomerne hustý výpek.


Hotové štvrte preložíme na tanier, prelejeme omáčkou s olivami a artičokami, posypeme čerstvými bylinkami a servírujeme so salsou. Tú pripravíme jednoduchým nakrájaním paradajok, ktoré zmiešame s balzamikovým octom a ochutíme korením.







Ja som z výsledku nesmierne nadšená. Ako by aj nie, veď toto jedlo obsahuje všetko, čo zbožňujem: zelené olivy, marinované artičoky, čerstvé paradajky, lahodné šťavnaté mäso, vyladenú omáčku, ba naviac, bonusy v podobe nezasvinenej kuchyne a rýchleho spracovania. Treba Vás ešte prehovárať? Hádam len nie, preto neleňte a chopte sa zástery!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára