Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Maslo z vlašských orechov

sobota 23. februára 2013

Maslo z vlašských orechov

Verili by ste tomu, že 23. februára to môže vonku vyzerať takto??


Už mi to počasie fakt lezie na nervy. A to už tento týždeň po snehu nebolo ani stopy, vo štvrtok krásne svietilo slnko! Niekto mi to robí naschvál.. 

Preto si treba spríjemniť deň ako sa len dá. Napríklad nejakou pochúťkou. 

Keďže zásoby arašidového masla padli za vlasť naposledy pri výrobe chleba a americký týždeň v Lidli stále nie je v pláne, rozhodla som sa vyrobiť si maslo sama. Cenovo najvýhodnejšie je pre mňa použitie vlašských orechov, ktoré mám od starkej, no jeho výrobu som dlhšie zvažovala. Ak by to nevyšlo, bolo by mi tých orechov naozaj ľúto, pretože minulá sezóna nebola na orechy bohviečo a zásoby sa stenčujú. Okrem toho, nebola som si istá, či je dobrý nápad maslo vyrábať práve z vlašákov. Nikde totiž okolo mňa žiadny recept na výrobu nešiel, stále iba mandľové, z kešu, lieskovcov či para, alebo aj zo slnečnicových semienok, ale vlašské sa neobjavovali. Až nedávno, konečne o tom písala fitness-girl. A tak som sa dnes rozhodla a pustila sa do prípravy.

  • 100 g vlašských orechov
  • 1 PL medu
  • 1 PL oleja
  • troška vody pre lepšie mixovanie
Dúfala som, že sa mi pri tom neroztaví tyčový mixér, ale tá voda to naozaj zachránila. Potom to všetko šlo už, no, ako po masle :D

Suroviny jednoducho nahádžeme do vyššej nádoby a v prestávkach mixujeme. Ak sa zmes nechce spojiť, pomôže jej spomínaná kvapka vody. Moje maslo nie je úplne hladké, aj keď si myslím, že ak by som vydržala ešte 5 minút, určite by sa to podarilo, no ja mám rada, keď mi to pod zubami chrúme a preto som nechala väčšie kúsky :)



No a musela som ho, samozrejme, hneď aj vyskúšať. Dala som si za lyžicu s domácim jogurtom a malou hrsťou hrozienok, poprášené škoricou :)



Aaaaaach, nech už je tu jar :(

2 komentáre: