Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bravčové chilli s maslovou tekvicou

pondelok, 9. novembra 2015

Bravčové chilli s maslovou tekvicou

Kto povedal, že chilli nutne musí obsahovať fazuľu? Jasné, nič proti nej, naopak, mám ju veľmi rada, ale toto chilli má ďaleko od tradičného receptu, pretože v sebe spája niekoľko neobvyklých ingrediencií. A výsledok? Výborné jedlo, po ktorom sa zaručene len tak zapráši! Tekvica mu dodáva sladký podtón, naopak použitie jablčného octu túto chuť vyrovnáva, no a koreniny? To je taký bonus, ktorý rozhodne neodporúčam vynechať. Škorica do paradajkových základov je pre mňa už akosi nepísaným pravidlom, tento raz som dokonca siahla i po kakae, tradičnej tajnej surovine mexických kuchárov. Mnohí z vás sa teraz určite zhrozili, ale naozaj nie je dôvod strachovať sa, nič jeho pridaním nepokazíte, môžete len a len získať! Summa summarum: zástery pripraviť, varechy v pozore, ideme do boja!

Tri poctivé porcie obsahujú:
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • hrubší plátok masla
  • 1 cibuľu
  • 1-2 ČL údenej papriky
  • 1 ČL čili omáčky
  • 1-2 ČL thajskej zelenej kari pasty (alebo viac čili, mne totiž už došlo..)
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL holandského kakaa
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 g konzerva lúpaných paradajok v celku
  • 3 PL jablčného octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 šálky sterilizovaných šampiňónov
  • 1/2 maslovej tekvice
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme mleté mäso, ktoré zo všetkých strán poriadne opečieme. Pridáme údenú papriku, čili omáčku, kari pastu, škoricu, kakao, soľ a korenie, primiešame nastrúhaný cesnak. Do panvice vlejeme konzervu paradajok, ktoré prekrojíme na menšie kusy a dusíme. Zmes ochutíme octom, sójovou omáčkou, bobkovými listami a pozvoľna varíme. Následne pridáme umytú, semien zbavenú a na malé kocky nakrájanú maslovú tekvicu a šampiňóny. Varíme, kým nie je mäkká a čili husté (ak by sa však tekutina odparovala príliš rýchlo, podľa potreby môžeme doliať vodou či vývarom). Finále, odstránime bobkové listy a servírujeme!





Nenechajte sa odradiť rozsiahlejším zoznamom surovín, sú to všetko položky, ktoré máte doma bežne k dispozícii. Netvrdím, že každá jedna je esenciálna, myslím si však, že je dobré použiť všetky, aby ste tak neboli ukrátení ani o jeden akcent chuti.



A tá farba! Krásna oranžová ladiaca padajúcemu lístiu za oknami. Pikantné sladkasté chilli zohreje, naplní bruchá do sýtosti a to sú, samozrejme, faktory, ktoré sú podstatné. Preto neváhajte a pripravte si ho!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára