Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kysnuté cesnakové muffiny / rolky

sobota, 28. novembra 2015

Kysnuté cesnakové muffiny / rolky

Pár dní strávených doma pre mňa znamenalo príležitosť opäť trochu pomôcť zavadzať mamine v kuchyni. Prísť mala sestra s priateľom, dokonca sa na návštevu ohlásil otec, takže bolo pre koho vyvárať a vypekať. Preto sme nelenili a vytiahli varechy a zásteru. Aby sme uspokojili všetky maškrtné jazyky, rovno hneď dva recepty. Jeden slaný, druhý sladký, teda dnes vám prinášam ten prvý, na oku potešujúce cesnakové muffinové rolko-kvietky.

Kysnuté cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 20 g (1/2 kocky) droždia
  • 100 g masla (Hery)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 žĺtok
Náplň:
  • 200 g masla (Hery)
  • 1 celá hlávka cesnaku
  • 1 žĺtok
  • 1/ ČL soli
  • 1 ČL vegety
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme rozdrobené maslo, žĺtok a soľ. Následne vlejeme dnu zídený kvások a rukami spracujeme na hladké a pružné cesto, ktoré sa dobre odliepa od stien. Vytvarujeme ho do bochníka, povrch poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť 1 a pol hodiny. 

Pripravíme si náplň: Maslo vymiešame s prelisovaným cesnakom, soľou, vegetou a žĺtkom do hladkej hmoty. 


Cesto po vykysnutí rozdelíme na tri časti. Každú vyvaľkáme na dlhý obdĺžnik a rovnomerne po nej rozotrieme 1/3 cesnakovej plnky. Zvinieme do rolády a odkrajujeme z nej kusy s dĺžkou tak 3-4 cm. Na jednom konci ich trochu stlačíme k sebe, aby plnka nevytiekla. Rolády potom vkladáme do muffinovej formy stojato po tri kusy, aby vytvorili akýsi kvietok. Necháme ich ešte na 15 minút podkysnúť. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 ° takých 15-20 minút, kým nebudú zlatisté. 






Tieto muffiny sú výborné rovno z rúry (len pozor na jazyk) ako olovrant, ale skvelo poslúžia aj na raňajky či ako rýchla večera. Kedy si ich vychutnáte už nechám na vás, v každom prípade ale odporúčam vyskúšať!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára