Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šarišský jablkový koláč

nedeľa, 29. novembra 2015

Šarišský jablkový koláč

Plním čo som sľubovala včera a dnes pridávam recept na výborný jablkový koláč, ktorý v našej rodine patrí medzi celkom obľúbené. Niet sa čo čudovať, jeho príprava nie je vôbec zložitá, obsahuje suroviny, na ktorých si zamaškrtí každý jazyk. No veď uznajte, čo by už bolo zlé na jablkách, orechoch a čokoláde? Pridajte k tomu ešte štipku škorice a z rúry sa bude vinúť omamná vôňa napĺňajúca celú kuchyňu. Ešteže tento koláč treba robiť vo veľkom plechu, aby ste aj susedov oňuchávajúcich pri dverách mali čím pohostiť.

Zadovážime si teda nasledujúce ingrediencie:
  • 4 veľké jablká
  • 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 100 g čokolády na varenie (alebo lepšie nejakej vysoko percentnej horkej)
  • 5 vajec
  • 1 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 hrnček oleja
Vo veľkej mise celé vajcia rozmixujeme do svetlej peny. Postupne pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Pomaly prilievame olej. V inej mise zmiešame múku, škoricu, škoricový cukor a sódu. Sypkú zmes nakoniec vmiešame do tekutej pomocou varechy (už nešľaháme!). Na záver pridáme do cesta nasekanú čokoládu a orechy, rovnako ako ošúpané a na malé kúsky nakrájané jablká.



Veľký plech vymažeme maslom a vysypeme múkou a vlejeme do neho cesto. Dáme do vyhriatej rúry piecť pri teplote 180° na 50 minút, ale koláč sledujeme, aby sa nepripálil. Skontrolujeme ho špajdľou a ak vyjde suchá, plech vyberieme. Koláč necháme vychladnúť a potom servírujeme nakrájaný na kocky a posypaný cukrom. 





Dnes je síce už prvá adventná nedeľa, ale ak stále vytrvávate v jesennej nálade a nenecháte sa ovplyvniť vianočnou tematikou, ktorú nám účelovo podsúvajú zo všetkých strán, pripravte svojim najbližším (alebo jednoducho len sebe) tento chutný koláč plný práve jesenných chutí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára