Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dusené hovädzie kúsky s ružičkovým kelom

utorok, 22. decembra 2015

Dusené hovädzie kúsky s ružičkovým kelom

Zajtra v noci odfrčím na sviatky na Slovensko, ale ešte predtým sa chcem zbaviť jedného odloženého receptu, ktorý som bez záblesku inšpirácie spáchala cez víkend, aby bolo čo do žalúdka v práci. V mrazničke som objavila ešte posledné zásoby mäsa, konkrétne hovädziny, takže nebolo nad čím špekulovať, šla okamžite do hrnca. A spolu s ňou ešte pár ingrediencií, čo boli po ruke. Bez zeleniny by to však nebol kompletný pokrm, preto ružičkový kel, jeden z mojich obľúbených.
  • 250 - 300 g hovädzieho mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trochu olivového oleja
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 PL jablčného octu
  • 2 ČL zelenej thajskej kari pasty
  • 1 ČL bylinkovej soli
  • 3/4 vrecka ružičkového kelu
Mäso umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na kúsky s veľkosťou sústa. Cibuľu pokrájame nadrobno a na oleji opražíme do sklovita. Pridáme mäso, posekaný cesnak a pochutiny: papriku, korenie, kari pastu, soľ a ocot. Dobre premiešame a sprudka opečieme, aby sa mäso zatiahlo, potom plameň zmiernime a vyčkáme, kým nepustí trochu šťavy. Následne zalejeme dostatkom vody a dusíme, kým hovädzina nie je takmer úplne mäkká (to môže trvať dlhšie, závisí od použitého druhu). Kel zbavíme stopiek, prekrojíme na polovice a pridáme do hrnca. Ak je to nutné, ešte dolejeme vodu (v ideálnom svete vývar) a varíme, kým kel nie je na kus a mäso celkom poddajné. 




Pred sebou máme najdlhšiu noc v roku, preto dúfam, že sa poriadne vyspíte a načerpáte dostatok energie na prichádzajúce hektické obdobie. Vybavte všetko najnutnejšie a potom si už na Štedrý deň spokojne odfúknite a užite pohodu aspoň na chvíľu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára