Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát z pečenej repy, pečených gaštanov a syru Feta

pondelok, 14. decembra 2015

Šalát z pečenej repy, pečených gaštanov a syru Feta

Už sa nám pomaly zvianočnieva (je toto vôbec slovo?), z každej strany sa na nás valia bombastické zľavy na ten najdokonalejší darček, z rádií pomaly začína vyvreskúvať otrepané zvonenie rolničiek a sviatočných odrhovačiek, okolo pobehujú uštvané húfy bledých rodičov pripomínajúcich zombie, sem-tam z bytov zacítiť spálené linecké pečivo, neodškriepiteľne tu čo nevidieť budú vraj najpokojnejšie sviatky v roku. Ja sa voči tomu snažím ostať imúnna a odolávať, no podvedomie zrejme pracuje a robí si čo sa mu zachce, preto sa pritrafilo, že môj tanier (respektíve poriadna misa) v sobou na obed zahral tradičnými vianočnými farbami: červenou a zelenou. No dobre, skôr neurčitou purpurovou v podobe cvikle a zvädnutou zelenou spareného ľadového šalátu. Okrem toho to celé vizuálne pokazila zálievka z balzamikového octu, ale čo tam po vzhľade, keď to báječne chutí! A pečené gaštany priamo z trhov zo Zelňáku? Viac sviatočnejšie to už ani nemohlo byť! (Mohlo. Stačilo, keby som si k tomu pustila Driving home for Christmas či Každý deň budú vraj Vianoce.. Ale to by už bolo príliš).

Na šalát:
  • 3 stredné červené repy
  • trochu oleja
  • bylinkovú soľ podľa chuti
  • 100 g pečených gaštanov
  • 30 g Fety
  • 1/3 ľadového šalátu
Na zálievku:
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL balzamiko octu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 ČL sladkej čili omáčky
  • trochu mletého čierneho korenia
Repu ošúpeme, nakrájame na tenšie polmesiace, rozložíme na papier na pečenie, pokropíme olejom a posypeme soľou. Dáme do vyhriatej rúry piecť asi na 15 minút, kým nie je mäkká.

Medzitým pripravíme zvyšok šalátu. V miske zmiešame olej, ocot, šťavu z citróna, čili omáčku a korenie na zálievku. Ľadový šalát nakrájame na tenké prúžky, dáme do veľkej misy a zalejeme ho dresingom. Syr rozdrobíme či nakrájame na malé kocky. K šalátu pridáme upečenú a ešte horúcu cvikľu, aby sa sparil a aktivovala sa zálievka. Na vrch nasypeme rozdrobené pečené gaštany (ak nemáte to šťastie ako ja, že si ich môžete kúpiť na miestnych trhoch, budete si ich musieť upiecť vopred. Alebo uvariť, nechám na vás, jak je libo) a syr Feta. Potom všetko premiešame a podávame!





Takže, o tom nešťastnom období na "V" už stačilo, aj naďalej sa obrním nevšímavosťou a bľabotanie o darčekoch, preplnených obchodoch, vypredaných medzimestských spojoch a vybielených účtoch budem vnímať jedných uchom dnu a druhým von. Aby mi boli vzácnejšie, keď už na ne napokon dôjde. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára