Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Fialový šalát: vejáriky z červenej repy / Hasselback beets

sobota, 19. novembra 2016

Fialový šalát: vejáriky z červenej repy / Hasselback beets

Je smiešne, že repe i kapuste použitým v tomto recepte sa hovorí červená, napriek tomu je vlastne tento šalát fialový. Ale čo už, mnohokrát sú rôzne názvy zavádzajúce a mätúce, s tým nič neurobíme. Čo však spraviť môžeme, je toto výborné jedlo, ktoré pozoruhodne vypadá a ešte lepšie chutí. Cvikľa narezaná na vejáriky vypadá pôsobivo a tak sa v prvom rade najedia oči a až potom žalúdok. A ten veru poriadne, veď si len predstavte, koľko vitamínov iba za pomoci pár surovín dostaneme do tela. Do nevľúdneho počasia priam stvorené, preto už neotáľajte a chopte sa zástery. Radšej, pretože cvikľa fest farbí a nechcete si na svojom oblečení zanechať impresionistické diela.
  • 2 červené repy 
  • 1-2 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 2 PL balzamikového octu
  • trochu cesnakového oleja
  • 3 listy červenej kapusty
  • Zálievka
    • 2 PL citrónovej šťavy
    • 1 PL cesnakového olej
    • štipku bylinkovej soli
Repy ošúpeme a ostrým nožom urobíme priečne zárezy, hlboké, ale tak aby sme ich celkom neprekrojili. Uložíme na alobal a pokropíme olejom a octom, posypeme cesnakom a tymianom a zvinieme do balíčka. Vložíme do vyhriatej rúry a pri 180 °C pečieme 45-50 minút. Alobal potom roztvoríme a necháme povrch ešte dopiecť na ďalších 20-25 minút. Kontrolujeme, aby cvikľa neprihorela!


Šalát pripravíme nasledovne: umyjeme kapustové listy a nakrájame ich na tenké prúžky. Umiestnime do misy, prelejeme olejom, šťavou z citrónu, osolíme a rukami dobre pomasírujeme. Kapusta takto nasiakne viac vlhkosti a zmäkne. Keď je repa hotová, preložíme ju na kôpku šalátu a podávame!




Haha, na tých fotkách to vypadá celkom ako nejaká údená šunka, nemyslíte? Možno by ste tým oklamali zarytého nepriateľa zeleniny, ktovie. Ale som presvedčená, že i on by si na tejto lahodnej repe pochutil. Je príjemne sladko-kyslá, mäkká, ale nie tak, že by sa rozpadala, preto môžete spokojne chrumkať a ak k tomu budete ujedať priehrštia kapusty, od zajkov už nebudete mať ďaleko. Čo nie je chyba, všakže, netreba do seba stále tlačiť nejaké mäso i keď, uznávam ani ním nepohrdnem a ak sa všetko vydarí, aj na to čoskoro príde recept. Tak si to nenechajte ujsť a zatiaľ dovidenia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára