Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Tandoori kuracie prsia v jogurtovej marináde a pečená zelenina

nedeľa, 27. novembra 2016

Tandoori kuracie prsia v jogurtovej marináde a pečená zelenina

Pre svoju krátkodobú neaktivitu mám veľmi dobrý dôvod. Naozaj! Po mesiaci ku mne do Šalingradu opäť zavítala VIP návšteva. Ako inak, mamina 💖💗💑, ktorú som nahovorila (ale príliš dlho som ju presviedčať nemusela), aby konečne okúsila atmosféru tunajších vianočných trhov. Misia dopadla úspešne, darčeky a drobnosti nakúpené, jeden svařák vypitý, vrecká pečených gaštanov padli taktiež, voľné vstupenky do kina využité (Fantastické zvery boli efektné a ako náruživého Potter fanúšika rozhodne potešili), preto môžem len tlieskať a ďakovať mamke za krásne strávené chvíle. V sobotu sme sa síce stravovali v meste, ale v piatok som pre nás prichystala vcelku luxusný, orientálne inšpirovaný obed. Ja som si veru pochutila, zvládla ho ľavou zadnou, po mamine tiež ostal prázdny tanier, tak snáď to nebol len obrovský hlad po dlhej ceste, ale že jej i chutilo. Preto ak aj vy obľubujete indickú kuchyňu, nenechajte sa viac lákať a pripnite si tento recept na chladničku, určite sa zíde.
  • Marináda:
    • 4 veľké strúčiky cesnaku
    • 1 ČL mletého koriandru
    • 1 ČL sladkej čili omáčky
    • 1 ČL údenej papriky
    • ½ ČL kurkumy
    • ½ ČL škorice
    • ½ ČL mletého muškátového orieška
    • ¼ ČL mletých klinčekov
    • 150 g bieleho jogurtu (čím hustejší, tým lepší)
    • štipku soli
    • 2 PL oleja z vlašských orechov
  • Mäso a zelenina:
    • 2 kuracie prsia
    • 1 menšia brokolica
    • 1 veľká červená repa
    • 1 obrovská mrkva
    • {1/4 tekvice Hokkaido - mala som v pláne dať, napokon sa už nezmestila na plech 😢😭}
    • trochu bylinkovej soli, granulovaného cesnaku, mletého korenia
    • 1 - 2 PL balzamikového octu
    • pár plátkov masla
Deň vopred si pripravíme marinádu: cesnak nastrúhame, pridáme koriander, čili, papriku, kurkumu, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, jogurt, soľ, olej poriadne premiešame a do tejto hmoty vložíme kuracie prsia. Opäť zamiešame a ponoríme ich do marinády, misu zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na spracovanie do druhého dňa. 


Kuracinu preložíme s celou marinádou do pekáča. Na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne roztrúsime umytú a nakrájanú zeleninu: brokolicu rozobranú na ružičky, mrkvu nakrájanú na kolieska a cvikľu na tenké hranolčeky. Pokropíme balzamikom, ochutíme cesnakom, soľou a korením, obložíme maslom a všetko dáme do rúry vyhriatej na 200 °C piecť na 20 minút. Vtedy by mala byť zelenina na skus, preto ju vyložíme do misy a pokračujeme v zapekaní mäsa. Prsia aspoň raz otočíme a celkovo pečieme tak 35-40 minút, kým nie sú aj v strede hotové. Kuracinu vyberieme na dosku, marinádu z pekáča zlejeme do osobitnej nádoby (napríklad), ale separovanú vodnatú časť z jogurtu vylejeme, aby nám ostala iba hustá zložka. 




Prsia servírujeme nakrájané na kolieska, prelejeme marinádou a podávame s pečenou zeleninou. Dobrú chuť!



Brňáci, Pražáci, Bratislavčania i ostatní obyvatelia miest, kde oficiálne začala vianočná sezóna, boli ste už poobzerať stánky? Alebo sú vám tieto miesta proti srsti a vyhýbate sa im oblúkom? Ja som tiež typ, ktorý vôbec nevyhľadáva masové akcie, z húfov ľudí mi naskakuje husia koža, no práve tieto trhy sú výnimkou, pri ktorej znesiem aj strkanice a príliš intímny kontakt s cudzincami, ktorí sa na vás lepia v snahe predrať sa z miesta A na miesto B. Či sa nám to páči alebo nie, do Vianoc skutočne máme už menej ako mesiac, preto neostáva nič iné, iba zapáliť prvú adventnú sviečku a obrniť sa trpezlivosťou a železnými nervami, nech to v dobrom duševnom zdraví prežijeme. Pokojnú a ničím nerušenú nedeľu prajem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára