Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Šalát jesennej žatvy s trhanou bravčovou panenkou

pondelok 7. novembra 2016

Šalát jesennej žatvy s trhanou bravčovou panenkou

Na rozdiel od včerajších troj surovinových >>gaštanových muffinov<< to dnes bude na ingrediencie trochu náročnejšie, zoznam však nie je až taký dlhý, aby to na prvý pohľad vypadalo úplne odstrašujúco. Hlavne sa opakujú, takže pri zostavovaní šalátu a ochutení mäsa jednotlivé zložky spolu nesúperia a vytvárajú harmonický celok. Čo je to tá trhaná panenka? Už som na blogu publikovala recept (a asi nie jeden) na prípravu dlho a pomaly pečeného mäsa, ktorého podstatou je docieliť, aby jeho svalovina bola natoľko mäkká a poddajná, že ju napokon možno vidličkou oddeľovať až na jednotlivé vlákna. Možno si poviete, že je škoda takýmto útrapám podrobovať práve panenku, ktorej na vyhotovenie veľa netreba, no tento fakt vieme s výhodou uplatniť aj tu. Namiesto toho, aby sa mäso dusilo povedzme 4 hodiny mu ku kýženému efektu postačia dve. A vy sa popritom môžete venovať iným veciam, napríklad prípravou šalátu zloženého z darov jesennej prírody (a ďalším iným jedlám na celý týždeň.. načo variť v malom, no nie?).

Trhaná bravčová panenka:
  • 1 celý kus panenky
  • 1 veľkú cibuľu
  • trochu soli
  • trochu mletého korenia 4 farieb
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 1/2 hrnčeka jablčného octu
  • 1-2 hrnčeky vody/vývaru
  • 1/2 ČL škorice
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška
  • pár kvapiek pálivej omáčky (typu sriracha) 
Šalát:
  • niekoľko listov červenej kapusty
  • 1 jablko
  • 1/3-1/2 šalátovej uhorky
  • Dressing:
    • 2 PL oleja z vlašských orechov
    • 1-2 PL jablčného octu
    • 1 kopcovitá PL dijónskej horčice
    • štipku soli a korenia
Panenku umyjeme, odblaníme a v miske ochutíme soľou, korením, cesnakom, škoricou, muškátovým orieškom, pálivou omáčkou a zalejeme octom. Poriadne premiešame v zmesi a na rozpálenej panvici ju zo všetkých strán sprudka opečieme. Mäso preložíme do pripraveného pekáča. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a vo výpeku v panvici osmažíme. Pridáme k panenke, podlejeme vodou a zvyškom marinády tak, aby bola zakrytá tekutinou a dáme do vyhriatej rúry piecť na 2 - 2 1/2 hodiny. Priebežne ju niekoľkokrát otočíme a sledujeme, aby sa zvrchu príliš nepripaľovala.


Kapustu, jablko i uhorku umyjeme, nakrájame na tenké rezančeky/polmesiace/kolieska a vložíme do veľkej misy. Dressing pripravíme zmiešaním oleja, octu, horčice, soli a korenia a vlejeme ho k šalátu. Svedomito premiešame a necháme odstáť, nech sa prepojí chuť, kým sa robí mäso. 


Panenku preložíme na dosku a vidličkami oddeľujeme vlákna smerom od seba. Takto natrhanú panenku pridáme k zelenine, prelejme zvyškom výpeku s cibuľou z pekáča a ešte raz všetky zložky zapracujeme do seba. Servírujeme do misiek ešte teplé V prípade, že jedlo hodláme konzumovať neskôr, odporúčam mäso uložiť do samostatnej nádoby, aby bolo možné ho ohriať a až potom doplniť do šalátu, ktorý je najlepší izbovej teploty. Och, a výborná vychytávka na záver: posypeme kúskami vlašských orechov alebo tekvicovými jadierkami. Dobrú chuť!




Veľmi som uvažovala nad tým pridať do šalátu aj pečenú tekvicu. Viac by už jeseňou kričať nemohol, napokon som odolala, pretože už z tohto množstva možno podávať tri plnohodnotné obedy. A ja varím výlučne pre seba, nie pre celú armádu (i keď niekedy mám pocit, že je to jedno a to isté). Preto ak máte v pláne kŕmiť viac hladných krkov, neváhajte a s pokojným svedomím ju pridajte! Bude to ešte farebnejšie, veselšie a bohatšie. Proste mňam!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára