Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jablkový koláč s perníkovou drobenkou

nedeľa, 13. novembra 2016

Jablkový koláč s perníkovou drobenkou

Pri príležitosti dosiahnutia malého míľniku, ktorý má význam len pre mňa, som sa dnes pustila do pečenia. Je to totiž už rok môjho pôsobenia v súčasnej práci a ako dokonalá kolegyňa som sa rozhodla potešiť ostatných niečím sladkým. Nemôžem uveriť, že ubehlo už toľko času, zdá sa mi, akoby to bolo iba predvčerom, keď som prvýkrát zadávala prihlasovacie heslo do systému. Dobre, nie je to ideálne zamestnanie, ani zďaleka také, aké som si vysnívala, na druhej strane, rozhodne sa nesťažujem a v samej podstate som spokojná. Tak prečo to nedať najavo aj takýmto spôsobom? Jablkový koláč je zosobnením jesene, najmä keď ho celý pokryjeme chrumkavou drobenkou s perníkovým korením. Odobrila mi ho i spolubývajúca a jej priateľ, takže sa nebudem báť zajtra ho predostrieť v našej malej kuchynke. A rozhodne sa vrhnite do jeho prípravy aj vy, k popoludňajšej káve ako stvorený.
  • 1/2 kocky masla (teda okolo 125g) 
  • 2/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL soli
  • 4-5 jabĺk (záleží od veľkosti)
  • Drobenka:
    • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
    • 2/3 hrnčeka trstinového cukru
    • 2 ČL korenia do perníka
    • 1/2 hrnčeka masla, roztopeného (teda zhruba druhú polovicu kocky)
Vo veľkej mise zmiešame maslo a cukor na hladkú svetlú hmotu. Po jednom pridávame vajcia a mixérom ich zašľaháme do masla. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame. Do ďalšej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ a zmiešame. Sypké suroviny po častiach prisypeme do mokrých a stierkou dobre zapracujeme. Cesto bude husté, lepkavé a nepoddajné, preto s ním treba pracovať, aby vnútri neostali múčne oblasti. Zmes pomocou stierky/špachtle/širokého plochého nástroja rovnomerne natrieme do plechu vymazaného maslom a posypaného múkou. 



Jablká zbavíme jadrincov, nakrájame na tenučké polmesiace a náhodne ich rozložíme na cesto. Mierne popritláčame, aby sa dobre uchytili. Nasleduje príprava posýpky: v mise zmiešame preosiatu múku, hnedý cukor, perníkové korenie a roztopené maslo. Zložky môžeme spracovať aj rukami, bude to tak najľahšie a asi i najrýchlejšie. Konzistencia musí byť sypká, ako omrvinky. Drobenku rovnomerne roztrúsime po povrchu koláča a plech potom vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme takých 45-50 minút, kým povrch nie je chrumkavý a spodok cesta upečený. Všetko závisí od hrúbky, v akej sme ho naniesli na plech. Necháme chvíľu vychladnúť a potom krájame. 





Nech už tento koláč upečiete pre kohokoľvek, rodinu, priateľov, hoci i seba samotného, verím, že sa budete oblizovať a siahať po ďalšom a ďalšom kúsku. Čo na tom, že sa mrví a zostane po ňom na tanieriku pozoruhodný neporiadok? Omrvinky treba do poslednej jednej vyzobať a vychutnať si tú dokonalosť jesenných chutí. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára