Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Dusený baklažán na marocký spôsob

utorok, 28. marca 2017

Dusený baklažán na marocký spôsob

Neviem, čo by na to povedal pravý Maročan - či sa jedná o tradičné národné jedlo, ale som presvedčená, že keby aj nie, rozhodne by mu chutilo. Mňa si okamžite získalo, veď viete: baklažán, podusený v paradajkách, k tomu fazuľa a zaujímavé koreniny, samé dobré veci! A naviac, kde je baklažán, tam sa nemáme o čom baviť. Som predaná. Úplne pôvodný recept som trochu upravila, ale keby som to rovno nezavesila všetkým na nos, nemyslím si, že by ste ho považovali za ochudobnený či oklieštený. Proste delikatesa, ktorá je prešpikovaná výraznými ingredienciami, no napriek tomu sa nebijú, naopak, krásne spolu ladia. Napínam vás už dosť, dajme sa radšej rovno do práce!
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 cibuľu 
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • ¾ až celý veľký baklažán
  • 2 paradajky
  • 2-3 PL domáceho kečupu
  • bylinkovú soľ
  • ½ ČL mletého korenia 4 farieb
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 kopcovitú ČL škorice
  • 2 PL balzamikového octu
  • ½ konzervy fazule
Ako prvé nakrájame baklažán na kolieska, posypeme bylinkovou soľou a necháme odstáť, aby vypustil horkastú tekutinu. Vo woku rozpustíme kokosový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a sprudka orestujeme. Vhodíme posekaný cesnak, počkáme, kým rozvonia a prisypeme koreniny: 4 farieb, papriku, kurkumu a škoricu. Dobre premiešame a necháme pochutiny pustiť svoju arómu. Následne kolieska baklažánu osušíme servítkou, nakrájame na kocky a prihodíme do woku. Osmažíme do zlatista, prilejeme ocot, kečup a nakrájané paradajky. Podlejeme vodou a na miernom plameni dusíme, kým sa tekutina nezredukuje na hustú omáčku.


Na záver doplníme fazuľu, zmes prehrejeme a podľa potreby ochutíme tým, čo nám chýba. Koniec, servírujeme ozdobené napríklad čerstvou bazalkou alebo petržlenom, či kôpkou gréckeho jogurtu. A my ostatní balíme na neskôr.. veď to už poznáte.




Neváhajte a pripravte si aj vy tento orientálne orientovaný pokrm, ľutovať nebudete. Je sýty a výdatný, podmanivý rôznorodosťou chutí, vyladený do posledného detailu. Naozaj odporúčam pred servírovaním prihodiť ešte nejakú tú zeleň, aby to aj na oko vypadalo dokonale a ak sa viac chcete priblížiť marockému štandardu, šupnite na vrch lyžičku jogurtu ochuteného mätou. Jój, to znie dobre, všakže?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára