Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Bleskovky z kuchyne (47)

pondelok 28. augusta 2017

Bleskovky z kuchyne (47)

Neviem, či ste si to uvedomili, ale v priebehu posledných dvoch mesiacov som bola schopná zásobovať vás receptami takmer každý deň. Vypadá to tak, že v lete, kedy je k dispozícii toľko druhov čerstvej zeleniny a ovocia, ma to omnoho viac baví a napĺňa, mám z toho radosť a po inšpiráciu nemusím chodiť ďaleko. Tým sa vysvetľuje fakt, že s novým dielom Bleskoviek z kuchyne prichádzam až po dvoch mesiacoch od tých posledných. Narušila som tak moju celkom úspešnú šnúru pravidelnej frekvencie raz za mesiac, čo ma na jednej strane mrzí, na druhej to znamená, že som nemusela priestor blogu vypĺňať akousi "vatou" a ovládli to tu "plnohodnotné" recepty.
Viem však, že aj tento typ článkov si nachádza medzi čitateľmi obľubu a preto by som bola nerada, keby som rubriku úplne vymazala z programu. Za tých takmer 60 dní je prirodzené, že fotiek v adresári sa mi nakopilo neúrekom, preto bolo nutné rozdeliť ich do dvoch postov. Dnes sa teda usaďte k prvému z nich a ja sľubujem, že jeho brat na seba nedá dlho čakať a budete môcť sa "pokochať" zvyškom. Odštartujme jogurtovou miskou plnou ovocia a potom sa uvidí, kam nás jedlo ďalej zanesie..


Po dlhom čase opäť večerný chlieb so zvýšeným obsahom bielkovín na úkor sacharidov, v spoločnosti >>domácej brokolicovej nátierky<< a orieškových masiel: cinnamon twister - mandľové so škoricou a chia semienkami a banana twister s čokoládou a kúskami sušeného banánu. 


Zvyšky varenej šošovice a brokolice, nejaké to avokádo a sezamové semienka pre spestrenie. 


Aj takto divne vypadajú niekedy moje misky do práce: vnútri priehrštia šalátu sa nahádza >>domáca šošovicová nátierka<<. Len som nevedela, ako šikovnejšie to naskladať do nádobky, aby mi zbytočne nevyliezla z listov. 


Domáce jahôdky!! Milujem leto..


Pokus o estetiku: banán a marhule..


Zase brokolica a avokádo, tento raz ale v spoločnosti grilovaného domáceho údeného kravského syra. Zistila som, že je na tento spôsob prípravy ideálny. Pod vplyvom tepla sa nerozteká, takže ho možno nechať v panvici o niečo dlhšie a dosiahnuť tak extrémne chrumkavú kôrku.


Vyhotovila som rovno dve porcie, aby mi ostalo aj do práce. 


S avokádom a paradajkami nekončíme, obmenou bola pečená červená repa. Och, posýpku tu i na snímkach vyššie tvorili dva druhy ľanových semienok, sezam a mandľové plátky. 


Takto to v praxi vypadá, keď si ma Lidl omotá okolo prsta. Hneď ako som zočila na letáku taliansky týždeň, musela som si doplniť zásoby. Odkedy marinované artičoky nemajú v reťazcoch v pravidelnej ponuke, vzala som dva poháre, nech si môžem túto delikatesu vychutnať častejšie. Balzamikový krém som vzala s presnou víziou ako s ním naložiť: na všetky moje grilované syry. Je k nim ako stvorený. A syry nepotrebujú komentár, neviem bez nich žiť. 


Keď už sme pri testovaní noviniek, túžobne som očakávala červenú cenovku na Lučine z kozieho syra. Ak sa povie kozí syr, som beznádejne kúpená. Skombinujte ho s osvedčenou značkou a bol jasné, prečo som vždy nedočkavo stepovala pred regálom a modlila sa k všetkým bohom obchodu, aby ho konečne zľavili. Stalo sa a premiéru si odkrútil ako nátierka na domáce >>burgre z červenej repy<<. Óch, kozia lučina je VÝBORNÁ!!


Využila som ju aj pri oblačných žemliach, kde hrala hlavnú rolu v mojich jednoduchých zeleninových sendvičoch. Nič viac k tomu netreba, nech sa jej chuť prejaví v plnej sile!


Kolegyňa nás zásobuje výsledkami jej záhrady, ale sama sa smeje, že to nie je úplne z nezištných dôvodov. Niekedy má toho toľko, že je rada, ak sa ich môže zbaviť, pretože už ich má plné zuby. V tomto prípade to boli čerešne. Ja sa nesťažujem, s vďakou po nich skočím. 


Marhule a kešu sú síce trošku netradičnejšia kombinácia, ale veľmi vydarená. S jablkom určite. 


Vidíte? Fáza grilovaných syrov s balzamikovou redukciou prebiehala celé leto naplno. 


Ak nie s brokolicou, tak trebárs s mrkvovými rezancami. Nie, nebojte sa, ani na tie som nezabudla. V mojom repertoári nesmú chýbať. 


Neviem, čo budem robiť v zime, kedy nebude k dispozícii čerstvé ovocie. Vlastne, viem. Oddám sa naplno tomu exotickému. Mango, kaki, granátové jablká, každé ročné obdobie má svoje pozitíva. Ale leto mám zo všetkého najradšej. 


Hurá, sláva, je tu záver! Ak ste trpeli, je mi to ľúto, ospravedlňujem sa. Ak nie a radi ste sa pokochali (nedokonalými a nepeknými) snímkami, ďakujem za pozornosť a v tom prípade vás v najbližších dňoch pozývam k druhej časti. Zatiaľ sa majte nádherne a užite si zvyšok prázdnin!

5 komentárov:

  1. To ovoce ♥ taky miluju léto... hlavně kvůli tomu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ovocie v lete nemá chybu, škoda, že trvá len tak krátko.

      Odstrániť
  2. Moje nemiehlo si vychutnava leto tak ako by sa na neho aj povedalo- kupou ovocia :) ja som teraz v USA (preto ta neaktivita na blogu, pokial si si neprecitala odpoved) a uskromnila som sa teda len na banany - ktore su tu neskutocne lacne- a jablka - ktore su drahe v porovnani s SK ale nie tak ako ostatne druhy ovocia, takze tie porciujem na polovice :D a kukam po cervenych cenovkach ako ty :D avsak ja tuzobne ocakavam marhule v normalnej cene ( teraz cca 3,5 usd na polkila) je to moje najoblubenejsie letne ovocie a tento rok som si na nom este nepochutnala :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na Tvoj blog som sa dívala, ale odpoveď som nikde nenašla..
      Marhule som si neužil do sýtosti ani ja, úroda bola slabá a v obchodoch sú drahé :( Vykompenzovali mi to aspoň broskyne a figy na dovolenke <3

      Tak dúfam, že sa za Veľkou mlákou máš dobre, ak sa dá, užívaš si pohodu a budem sa tešiť, ak sa rozhodneš o tvojom pobyte v USA napísať pár riadkov ;) Maj sa pekne!

      Odstrániť