Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Kakaové perníčky

pondelok 17. decembra 2012

Kakaové perníčky

Vianoce sú už za dverami. A vonku to tak vôbec nevypadá. Ráno hmla ako mlieko, na obed dážď, k večeru mrholenie a vlhký chlad, ktorý sa dostane do každej škáry. Do tohto ani psa človek nevyhodí.

Navyše, skúškové sa blíži, termíny odovzdávania príkladov a iných domácich úloh tiež, vysokoškoláci majú hlavu v smútku. Preto si spravme náladu niečím výnimočným. Ako inak, aby to pohladilo dušu a potešilo všetky zmyslové orgány. Teda jedlom. Sladkým. Pečeným. Ktoré sa robí len raz do roka. Perníčky!

Ale ešte predtým, musíte sa správne naladiť, navodiť tú potrebnú atmosféru. Preto odporúčam toto:


Tak, základ je pripravený, môžeme postupovať ďalej.

Inšpiráciu mám z decembrového Alberta. Naďabila som tam na recept na Perníkové postavičky, ktorý sa mi zapáčil a rozhodla som sa ho vyskúšať už len kvôli tomu, že som si na trhoch kúpila vykrajovátka na cesto. Navyše, mamka piekla klasické medovníčky, takže som chcela aspoň nejakú obmenu. Tieto sú s kakaom. 

Suroviny uvádzam tak, ako boli uvedené v spomínanom zdroji, samozrejme, s komentármi, čo a ako som vyhútala inak:

  • 125 g masla
  • 110 g tmavého cukru
  • 125 g melasy -- no a čože je to tá melasa? Google pomáhaj: Trstinová melasa - tmavohnedý až čierny hustý sirup - sa získava pri výrobe cukru z cukrovej trstiny. Po rozdrvení cukrovej trstiny a jej vylisovaní získame surovú trstinovú šťavu - melasu - z ktorej sa získava, extrahuje cukor. (Viac viď tu.) Ako inak, melasu som nemala a ani som ju nehodlala kupovať. Namiesto toho som sa niekde dočítala, že sa dá nahradiť takto: jednu šálku melasy možno zameniť za 3/4 šálky cukru a 1/4 šálky vody. Ak ide do cesta prášok do pečiva, nedávame ho, namiesto toho pridáme o 1/2 lyžičky viacej sódy bicarbóny. Ja som si povedala, že cukru tam bude už viac než dosť a namiesto toho som pridala jeden a pol lyžice medu. 
  • 320 g hladkej múky, preosiatej -- hladkej som nakoniec dala 250 g, viac som nemala, doplnila som špaldovou. Do múky sa pridá ešte 60 g kakaa a 2 lyžice mlieka. 
  • 2 lyžičky mletého zázvoru -- keď perníčky, tak perníkové korenie :D a rovno za 2 lyžičky
  • 1 lyžička jedlej sódy, preosiatej -- no a ešte plus polka, kvôli tomu, že som tam nedávala spomínanú melasu
Maslo a cukor máme šľahať 8 minút do svetlej a nadýchanej hmoty. Hmmm, zobrala som si na to mixér, ale hmoty bolo málo a veľmi to s tým nešlo, tak som sa vykašľala a miešala to ručne. A 8 minút to asi nebolo. 


Okej, nedá sa to nazvať nadýchanou hmotou, ale whatever, nič svetoborné sa aj tak neudialo :D

Pridáme melasu múku, zázvor a sódu (alebo iné ingrediencie, ktoré sme sa rozhodli, že použijeme) 

Maslo s cukrom, 2 PL medu a 1 PL vody


a spracujeme do hladkého cesta. Moje cesto bolo dosť nespojiteľné, preto som priliala ešte trochu mlieka a potom to už šlo. Zabalíme do fólie a odložíme na pol hodiny do chladu. 


Cesto rozvaľkáme medzi dvomi plátmi papieru na pečenie na hrúbku 5 mm. Mne sa nechcelo, ja som ho vaľkala klasicky. A tiež som si ho najprv rozdelila na polku, mám len malú podložku a nezmestilo by sa mi :D


Vykrajujeme tvary od výmyslu sveta. Ja ako správny astrofyzik, som robila najmä hviezdičky :D Tu ich nie je až toľko, ale tvorili asi tri štvrtiny druhého plechu.


Má sa to vraj piecť v rozohriatej rúre pri 190 °C 10 minút. Ja som piekla okolo 25 pri minimálnom plameni, bála som sa, že sa chytia spodky, pretože naša rúra je fakt príšerná. Toto slimačie tempo sa oplatilo, výnimočne neprihorel ani jediný kúsok. Dierky slúžia na dekoráciu, keď konečne kúpim stuhu, tak ich dokončím a prihodím foto.




Sú fakt dobré, prešpikované kakaom a perníkovým korením. Ako pochvala mi slúžil fakt, že tanier, ktorý som vyložila so vzorkou do kuchyne, bol prázdny po ani nie hodine :) Keďže ja jem skoro všetko s jogurtom, ani toto nebolo výnimkou:


Ale! Môžete si dať pár kúskov v rámci koštovky, no nezabudnite, že majú vydržať do Vianoc! To je ešte týždeň! Takže, cica, nežer a šup s nimi do krabice a pod zámok :)


Dnes prikladám sľúbenú fotodokumentáciu. Je to, s prepáčením, gýč jak hovado, ale celkom ma bavilo to vyrábať :D Kochajte sa..











4 komentáre:

  1. Tak už sa na ne teším!! :D Hádam viac ako na teba :P
    Ale nie, ak ma bude bolieť zub, tak ako ma bolí, tak budem rada, ak zjem polievku :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ts, no tak ak je to takto, nič nedostaneš, všetko pojeme a domov nedonesiem :D

      Odstrániť
    2. AAAAle :P. Už len pre to, aby si ma za túto vetu videla trpieť pri ich hryzení, by si mala nejake doniesť :D

      Odstrániť
    3. Neboj nič, to by som vám neurobila, že by som vám nenechala ani jeden. Už len z toho titulu, aby ste ma mohli pochváliť :D

      Odstrániť