Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Klasické lasagne

sobota, 20. decembra 2014

Klasické lasagne

Zrejme sa vám bude zdať zvláštne, že sem prispievam s receptom na jedlo, o ktorom bez mučenia prezradím, že nepatrí medzi moje obľúbené. Jedna vec je, že vo všeobecnosti zapekané cestoviny nie sú mojou šálkou kávy. Druhá komplikácia spočíva v bešamele, smotanové omáčky, to tiež nie je čosi po čom by moje srdce pišťalo. Avšak! Milovaná sestrička, naopak, má lasagne rada, rovnako si myslím, že je vás takých mnoho. Preto určite nebude na škodu spísať postup, akým sa robia u nás doma.

Na náplň si prichystáme:
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • 750 g mletého bravčového mäsa
  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 konzervu paradajkového pretlaku
  • (domáci) kečup podľa potreby
  • 1/2 ČL oregana, majoránky a tymiánu 
Na bešamelovú omáčku:
  • asi 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 500 - 750 ml mlieka
  • 200 g tvrdého syra (eidam, parmezán)
  • soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti 
Navyše:
  • lasagne podľa veľkosti pekáča 
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme cesnak a vzápätí mleté mäso. Opečieme, kým sa nezatiahne a dochutíme soľou a korením. Pridáme paradajkový pretlak a kečup a podlejeme vodou, aby sa mäso dusilo. Prisypeme tymián, majoránku a oregano a varíme, kým mäso nie je mäkké. 

Pri príprave bešamelu postupujeme nasledovne: V hrnci si rozpustíme maslo a pridáme múku. Do zápražky postupne prilievame mlieko a neustále miešame, kým omáčka nezhustne. Do nej pridáme polovicu nastrúhaného syra, korenie, soľ a muškátový oriešok. Varíme, kým sa syr neroztopí a odstavíme z ohňa.


Pekáč môžeme vytrieť maslom a na dno vlejeme trochu omáčku. Prichádza vrstva lazaní a na ňu hotové mleté mäso. Navrch opäť vrstva bešamelu, plátky lazaní a mäso. Takto postupujeme, kým nespotrebujeme všetku náplň. Hornú časť by mali tvoriť opäť lazane, ktoré polejeme bešamelom a posypeme druhou časťou nastrúhaného syra. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200° a pečieme, kým lasagne nie sú mäkké (to kontrolujeme špajdľou, môže to trvať aj 30 minút). 


Dúfam, že si to viete predstaviť a môj popis nebol úplne mätúci. 




Čo vy a lasagne? A zapekané cestoviny? Či talianska kuchyňa všeobecne? Máte k nim pozitívny vzťah?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára