Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Hustá krémová brokolicovo-syrová polievka s bazalkovým pestom

utorok, 27. októbra 2015

Hustá krémová brokolicovo-syrová polievka s bazalkovým pestom

Neviem prečo som sa v poslednom čase preorientovala na polievky, respektíve zeleninové krémy. Odštartoval to tento famózny tekvicový s jedlou miskou, nasledovala kyslá fazuľová polievka takmer ako od maminky a len nedávno síce nie úplne krém, ale mrkvové pyré. A to ani nerátam rôzne husté mäsové jedlá {1} {2} {3} a kari a omáčky {1} {2}.. Vlastne viem kde je pes zakopaný. Hodím to na ročné obdobie. Ktoré si vyslovene žiada podobne bohaté a sýte pokrmy. Preto som dnes farebnú škálu posunula smerom k zelenej a pripravila si túto fantastickú brokolicovo-syrovú obohatenú o pesto! Krém posúva na úplne iný level, akože, jasné, brokolica.. mňam.. roztopený syr zaručujúci správnu hustotu.. och páni.. ale to pesto.. dokonalosť! Nebudem vás už ďalej naťahovať, pripravte si spolu so mnou kotol zeleného elixíru spokojnosti:
  • maslo
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 celá brokolica, aj s hlúbikom
  • bylinková soľ, mleté čierne korenie, provensálske bylinky podľa vlastného uváženia
  • trochu nastrúhaného muškátoveho orieška
  • 100 g krémového syra
  • 1 kopcovitá PL bazalkového pesta
  • 25 g eidamu, na servírovanie
  • hrsť tekvicových a slnečnicových semien, na servírovanie
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme nasekaný cesnak. Do hrnca pridáme na ružičky rozobratú brokolicu aj spolu s hlúbikom pokrájaným na malé kúsky. Vlejeme vriacu vodu a ochutíme soľou, korením, provensálskymi bylinkami a muškátovým orechom. Premiešame a varíme, kým brokolica nie je mäkká. Potom z nej časť odoberieme bokom, rovnako aj prevažnú väčšinu vývaru. Brokolicu v hrnci ponorným mixérom zmixujeme dohladka a podľa potreby dolejeme vývarom, aby sme získali požadovanú konzistenciu. Do krému vmiešame syr a pesto, znova premixujeme a vrátime na sporák, aby polievka prešla varom a ešte trochu zhustla. Blížime sa do finále, do hrnca vrátime odložené ružičky brokolice, posypeme strúhaným eidamom a semienkami.





Síce som sa snažila zo všetkých síl a celú túto misku vylízala do dna, v hrnci mi ostala ešte jedna naberačka polievky. A ja už premýšľam, ako s ňou naložiť. Pretože v žiadnom prípade ju nikomu nedám a už vôbec neexistuje, že by som ju vyhodila (panebože, to si skôr nechám vŕtať do kolena!), taká je dobrá! Presvedčte sa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára