Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Zapečené oreganové mäsové guľky s ružičkovým kelom

nedeľa, 18. októbra 2015

Zapečené oreganové mäsové guľky s ružičkovým kelom

Hlboký nádych.. a prudko sfúkneme pomyselné sviečky na imaginárnej torte. Áno, môj blog sa včera dožil tretích narodenín! Oslávim ho teda týmto výborným receptom s, bohužiaľ, otrasnými fotkami. Viete ako som sa v piatok sťažovala na zrušené plány a opomenuté mäso v chladničke? Malo putovať presne na tieto fantastické mäsové guľky zapečené v paradajkovej omáčke. K ich príprave napokon došlo, hneď ako som sa v piatok vrátila z práce, zastala som si za šporák a pripravovala obedy na víkend strávený v práci. Svetelné podmienky katastrofa, aranžovanie nula bodov, všetko okamžite putovalo do nádobiek. Ale pozornosť si tento recept zaslúži, preto ignorujte prevedenie a vrhnite sa radšej do vlastného výtvoru.

Na 17 poctivých guliek potrebujeme:
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 vajce
  • 1 PL sušeného oregana (nešetríme!)
  • 1 ČL čili omáčky
  • mleté čierne korenie a bylinkovú soľ podľa chuti
  • trochu oleja
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 konzervu (400 g) lúpaných paradajok v celku
  • 1 PL domáceho kečupu
  • 300 - 400 g ružičkového kelu
  • 125 g syrových nití (alebo iného syra, ktorý sa dobre roztápa) 
Vo veľkej mise zmiešame mleté mäso, vajce, oregano, čili omáčku, korenie a soľ. Rukami zmes premiešame a formujeme guľôčky o niečo väčšie ako ping-pongové. Uložíme ich do pekáča potretého olejom a dáme do vyhriatej rúry pri 200° piecť na 15 minút. 


Medzitým si pripravíme omáčku: zmiešame lúpané paradajky s kečupom, nastrúhaným cesnakom, octom, soľou a korením. Po predpečení guliek omáčku nalejeme do pekáča a do voľných miest naukladáme umytý kel zbavený nepekných vrchných listov a stopiek. Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme ďalších 25 minút. 


Na záver alobal či pokrievku odstránime, povrch posypeme/obložíme syrom a necháme 10 minút dopekať, aby sa rozpustil. 






Ja som celý víkend presedela v práci a jediným svetlým bodom programu bol jedine tento obed. Ako ste ho strávili vy? Napíšte mi!

4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Neskromne hlásim: veru bolo! Treba skúsiť.

      Odstrániť
  2. Podľa tohto receptu nám dcéra pripravila vynikajúci krabičkový obed do práce!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma nesmierne teší! Ďakujem, že sa nechávate inšpirovať a súhlasím, že toto jedlo pokojne možno napchať do krabičky.

      Odstrániť