Peeling Banana Nemehlo v kuchyni: Jablkový čokoládový koláč

štvrtok, 15. októbra 2015

Jablkový čokoládový koláč

Kamarát má k dispozícii vlastnú záhradu a vraj sa im urodilo nadmieru jabĺk. Škoda by bola nechať ich podľahnúť skaze, preto sme sa dohodli, že nič nenecháme nazmar a spoločne sme upiekli koláč. Preto nemám žiadne fotky z procesu, budete si ich musieť domyslieť. Každopádne, koláč je jednoduchý, takže to s prehľadom zvládnete aj bez nich. Okrem toho rýchly, vďaka jabĺčkam šťavnatý, doplnený lekvárom a zavŕšený štedrou dávkou horkej čokolády. Ideálny do jesenných sychravých dní, čo poviete?

Pripravíme si:
  • 4-5 jabĺk
  • 4 vajcia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 4 PL polohrubej múky (ideálna by bola celozrnná)
  • 2 PL kakaa
  • 1 kypriaci prášok
  • domáci marhuľový lekvár na potretie
  • 100 g 74% horkej čokolády na polevu
  • trochu masla na polevu
Jablká ošúpeme, odstránime jadierka a na hrubom strúhadle nastrúhame. Oddelíme si žĺtka od bielkov a bielka s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Do veľkej misy preosejeme múku, kakao a prášok do pečiva a pridáme žĺtka s jablkami. Cesto dobre premiešame a potom opatrne pridávame sneh. Cesto vlejeme na plech s papierom na pečenie. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 180° a pečieme 35-40 minút, kým špajdľa nevyjde suchá. Koláč potom potrieme marhuľovým lekvárom (dobrý by bol aj kyslastý ríbezľový) a nad parou roztopíme polámanú čokoládu s kúskom masla, aby bola poleva dostatočne tekutá a dobre sa roztierala. Koláč polejeme čokoládou a necháme stuhnúť. 


Ja som koláč piekla na veľkom plechu, pretože iný u nás nemáme, ale lepšie by bolo zvoliť nejaký menší. Hmm, možno ideálne by bolo použiť tortovú formu, aby bol vyšší a piekol sa rovnomernejšie. 





Dúfam, že recept vyskúšate, pretože verím, že vám bude chutiť. Celkom príjemným spestrením by bolo dodať do cesta ešte orechy alebo napríklad sušené hrozienka či brusnice, ak ich máte radi. 
Nalákala som vás?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára